Den nya industrins växtplats

Skellefteås näringslivsvecka Bizbuz inleddes i tisdags på temat ”den nya industrins växtplats”. Sverige skall ställa om till cirkulär ekonomi och hållbart tänkande. Skellefteå, och regionen i stort, har en viktig roll att ta i utvecklingen.

 

Susanne W Lindström från North Sweden Cleantech var samtalsledare i första panelsamtalet med Emma Nehrenheim, Northvolt, Patrik Öhlund, NodePole, Pedro Rapso, Green Exergy, Jonas Rangård, Boliden och Mauritz Knuuts, Vasaregionens utvecklings AB.

En central fråga i samtalet var givetvis Northvolts etablering. Emma Nehrenheim avslöjade att den planerade batterifabriken kommer börja byggas i Skellefteå den 15 maj 2018. Etableringen är av största intresse och när byggstarten avslöjades bröt jubel ut i publiken.

Patrik Öhlund, vd på NodePole, som arbetar med att attrahera nya energiintensiva etableringar till regionen poängterar att förutom tillgång till ren energi är vi också ett lågprisland gällande energipriset.

- Det är många som inte känner till att vi har bland de lägsta energipriserna i Europa för elintensiv industri och när skatten för el som förbrukas i datacenter sänktes förra året blev vi ännu mer attraktiva för denna typ av etableringar, säger Patrik Öhlund.

Pedro Rapso, projektledare från Green Exergy tog även upp vikten av att utveckla andra energikällor.

– Vi behöver jobba med många olika energikällor när vi går över till ett fossiloberoende samhälle. En av vägarna mot ett hållbart energisystem är energilagring där vi lagra energi i situationer då det inte går att ta tillvara på all el som produceras. Vätgas har en enorm potential eftersom den knyter behovet att storskaligt kunna lagra el med behovet av att få fram mer förnybara drivmedel, säger han.

Energilagring i form av vätgas är något som Green Exergy jobbar med just nu. 

Jonas Rangård som är ansvarig för Bolidens energiprogram pratade om hur gruvbolaget jobbar med hållbarhet. Boliden har bland annat köpt in batteridrivna borriggar som skall användas i Garpenberg och i Taragruvan på Irland. Han berättade också att Boliden lokaliserat en koboltfyndighet som är av intresse vid batteritillverkning.

- Den finns i Kylylahti i Finland, avslöjade Jonas Rangård.

En stor delegation från Finland deltog också under dagen med stort intresse för vad som händer i Skellefteå. Mauritz Knuuts projektchef Vasaregionens utvecklings AB, satt med i samtalspanelen. Han konstaterade att vi bör öka vårt samarbete mellan Finland och Sverige.

- Vi kan för lite om varandra, om vilka möjligheter som finns för affärsutbyte mellan Sverige och Finland. Vi har allt att vinna genom att samarbeta. säger Mauritz Knuuts.

Mauritz berättade att Vasa har ett stort energikluster, EnergyVaasa, med över 150 företag och att närliggande städer har kluster och kompetens inom mineraler och bioekonomi.

Slutligen välkomnar Mauritz Knuuts Skellefteås och Västerbottens näringsliv att komma över till Vasa den 19-23 mars då EnergyWeek arrangeras. En hel vecka med business to business möjligheter och lärande av framtidens energi.

 

Text: Susanne Wiklund Lindström

Top

Intresseanmälan

Sidan är under utveckling. Klicka här för att komma i kontakt med oss!



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.

Kontakt