Handplockade startups mötte storföretag

Startups kan vara svaret för stora företag som söker nya affärsmodeller och andra sätt att jobba på. I Umeå vigdes en heldag för att skapa nya samarbeten.

Allt fler stora bolag söker sig till startups för att få in nya idéer och öka takten på sin egen innovation. Infotech Umeå har tidigare skrivit om IBM och dess accelerator för startups. Men många fler är på tå för att hitta nya samarbeten.

Det blev tydligt förra veckan när Umeå besöktes av de fem stora industribolagen Alfa Laval, ABB, Eon, Pfizer och Varberg Energi som alla vill knyta kontakt med startups i norra Sverige. Under en heldag fick de träffa 18 startup-bolag under sammanlagt 37 möten.

Bakom arrangemanget står satsningen Ignite Sweden tillsammans med inkubatorn Uminova Innovation.

Handplockade bolag
Startup-bolagen som var med under dagen handplockades för att visa på riktigt vassa och intressanta affärsidéer som de stora bolagen kan samverka kring. För arrangörerna innebar det en noggrann urvalsprocess, allt för att kunna ge så bra möjligheter som möjligt för bolagen att hitta samverkan som de kan gå vidare med.

Konkurrensen om svenska startups är stor. Världens ögon riktas mot Sverige eftersom här finns många starka startup-bolag som gjort internationell succé.
– Det är bra, men det finns också en fara i det, menar Stina Lantz, ansvarig för Ignite Sweden. 

Går till USA
– Många svenska startups hittar sina första kunder i USA. På sikt försvinner de då också till USA. Det innebär att vi inte behåller våra startups i Sverige och inte ens i Europa. Svenska storföretag blir då lidande för de får inte tillgång till de här innovationerna, konstaterar hon.

Ignite Sweden vill istället verka för att svenska storföretag och startups hittar fram till varandra. Den matchning som genomfördes i Umeå är ett svar på det.

 – Här kan ett väldigt tidigt startup få testa en affärsidé, få en mentor och verifiering av en bransch de vill gå in i, säger Stina Lantz.

 Hitta krävande kunder
– Men merparten av de startups som vi matchar genom Ignite har kommit en bit längre och behöver sitt första riktiga kundcase, vi brukar kalla det för den första riktigt krävande kunden då det handlar om make it eller break it. Där är matchningen helt och hållet affärsdriven. Affärskopplingen är extremt viktig, betonar Stina Lantz.

Rent konkret innebär det att Ignite Sweden kommer med krävande kunder som under en dag får möjlighet att träffa de hetaste startups-bolagen i norra Sverige. Och intresset är stort.

 – Vi kan se en trend bland de stora bolagen. De har vaknat. De förstår att om de inte håller sig ajour och med en hög innovationstakt så kommer de att dö. De har en stor digitaliseringsstress, säger Stina Lantz.

Uminova Inovation bidrar
Men fortfarande finns det utmaningar. En är att identifiera vilka startups som är intressanta att samarbeta med. Här har Uminova Innovation stått för den regionala kännedomen om startups lämpliga att ha med.

– Vi som inkubator är med för att få samarbetet att fungera lättare. Vi har regionala kunskapen om vilka startups som finns här, säger Maria Olofsson, affärscoach på Uminova Innovation.

Stora bolag vill tänka nytt
Sara Hamlin, ansvarig för acceleratorn Agile inom energibolaget Eon, deltog under dagen och var mycket nöjd med de träffar hon hade med startup-bolag. Hon ser ett stort behov för Eon som storbolag att öppna upp för samverkan med startups.

– Traditionellt är vi ett ingenjörsbolag som är mycket bra på processer och bra på att få saker att bli rätt. Men nu ser vi en marknad växa fram med mer småskalig energiproduktion och förnyelsebar energi. Så vi måste tänka nytt och hitta nya affärsmodeller. Vi måste jobba på ett annat sätt, säger Sara Hamlin.

– Vi vill jobba närmare marknaden och jobba snabbare. Det bidrar startups med, att ifrågasätta gamla sätt att vara och göra. Vi vill utmana oss själva, fortsätter Sara Hamlin.

Hon var mycket nöjd med de möten hon hade under dagen.

– Det har varit jätteintressant. De jag mötte var i olika faser, några tidiga, andra ville skala upp. Det har varit verkligt inspirerande, säger Sara Hamlin.

Om Ignite Sweden
Ignite Sweden finansieras av Vinnova. Initiativet drivs av inkubatorerna och startup-hubbarna Things, Sting och Lead i samarbete med Minc och Uminova Innovatoin.

På bilden: Sara Hamlin ansvarig för startup-verksamhet inom Eon, till vänster, i samtal med arrangörerna Linda Krondahl och Stina Lantz från Things och Maria Olofsson, Uminova Innovation.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.