Utlysning: Innovationskluster för ett hållbart och robust energisystem
För att påskynda omställningen till ett hållbart och robust energisystem söker Energimyndigheten aktörer som vill etablera innovationskluster.
Här kan du läsa om framsteg och aktuella händelser inom grön teknik, ren energi och hållbara lösningar. Vi publicerar reportage med inspirerande företagsporträtt, aktuell forskning och senaste innovationerna inom den gröna omställningen.
Vi vill bidra till relevant omvärldsbevakning och bevakar händelser som är relevanta för branschen, både på global och regional nivå. Klicka här för att skicka nyhetstips till oss!
För att påskynda omställningen till ett hållbart och robust energisystem söker Energimyndigheten aktörer som vill etablera innovationskluster.
Hur upprätthåller vi driftsäkerheten i stadsnäten under kristider? Hur möter vi samhällets ökade krav på digitalisering? Det är frågor som Umeå Energi och Skellefteå Kraft nu söker svar på med gemensamma krafter.
– Hela länet gynnas om fler stadsnät samverkar och finns i ett och samma ekosystem, förklarar Mats Berggren, vd på Umeå Energi Umenet AB, och Anders Pettersson, vd på Skellefteå Kraft Fibernät AB.
Snabbare och mer förutsägbara tillståndsprocesser, klimatkrav vid upphandling och nationell riskdelning kopplat till kommunala investeringar i bostäder och samhällsservice. Det är några åtgärder som lyfts fram som viktiga för att påskynda omställningen till fossilfritt stål enligt en ny forskningsrapport.
Projektet Waste2Plastic vid Umeå universitet har fått 15 miljoner kronor från Energimyndigheten och sina industriella partners för att producera biologiskt nedbrytbar plast (PHA) med hjälp av mikroalger. Algerna odlas i avloppsvatten i Umeå och omvandlar koldioxid från rökgaser till biomassa.
Upp till 600 km på en laddning. Så långt kommer nästa generations ellastbil från Volvo Lastvagnar kunna köra. Räckvidden innebär ett genombrott för fjärrtransporter utan avgasutsläpp.
Skellefteå Kraft och SkyNRG har ingått ett partnerskap för att producera hållbart flygbränsle (eSAF) i Skelleftehamn. Projektet, kallat SkyKraft, planerar att använda biogen koldioxid och förnybar vätgas för att producera 100 000 ton eSAF per år, vilket motsvarar bränslet för att 60 000 människor ska kunna flyga jorden runt.
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.