Algorithm Energy vill revolutionera vindkraftsindustrin

För Nils Nyström har data alltid varit en nyckel till bättre beslutsfattande. Det Härnösandsbaserade bolaget Algorithm Energy ser en stor möjlighet att förbättra effektiviteten inom vindkraft genom att ge operatörer och ägare bättre insikt i sin produktion.
– Jag har arbetat med styrsystem och vet hur viktigt det är att kunna bryta ner data för att fatta rätt beslut. Vindkraftsindustrin har enorm potential, men bristen på insyn i den egna produktionen gör att många operatörer går miste om värdefull energi, säger Nils Nyström, svensk delägare och vd för Algorithm Energy i Sverige.

Med den insikten blev han en del av Algorithm Energy, ett företag vars mjukvara AlgoAPM (Asset Performance Monitoring) ger vindkraftsägare full kontroll över sina anläggningar och hjälper dem att optimera energiproduktionen.

AlgoAPM extraherar data med sekundupplösning direkt från vindkraftverkens styrsystem och visualiserar informationen i ett branschledande gränssnitt. Det gör det möjligt att identifiera och förstå exakt var energiförluster uppstår – vare sig det handlar om nedisning, slitna rotorblad eller ineffektiv energiöverföring.

– Vi kan vetenskapligt särskilja olika typer av problem och ge våra kunder en tydlig bild av vad som påverkar deras produktion. Det gör att de kan agera i tid och minska sina förluster, förklarar Nils.

En av de stora utmaningarna i branschen är att vindkraftsägare ofta är i informationsmässigt underläge gentemot sina leverantörer. Algorithm Energy hjälper dem att ta tillbaka kontrollen över sin egen data.

– Många har tidigare fått förlita sig på att leverantörerna ger dem rätt information. Vi ger dem verktygen att själva analysera och förstå vad som händer i deras anläggningar, säger Nils.

Nils Nyström, svensk delägare och vd för Algorithm Energy i Sverige.

Stora planer på internationell expansion

Algorithm Energy har en unik företagsstruktur med rötter i både Sverige och Pakistan. Grundaren Saquib Saeed var själv vindkraftsägare och frustrerad över bristen på tillgång till produktionsdata. Det fick honom att utveckla ett system som han själv hade behövt.

– Saquib såg behovet och började bygga systemet för tre-fyra år sedan. Han såg också potentialen i Sverige och tyckte att Härnösand var en perfekt plats att expandera ifrån, berättar Nils.

Grundaren Saquib Saeed utvecklade ett system i Pakistan som bygger på data han själv hade velat ha till sina egna vindkraftsverk.

I dag har företaget ett backoffice med 23 anställda i Pakistan, medan Nils och Saquib driver den svenska verksamheten. Planen är att växa med ytterligare en person under det kommande året, men företaget kommer att behålla sin slimmade organisation.

– Vi kommer inte att vara personalintensiva. En per marknad räcker, och så köper vi in lokala tjänster vid behov. Det gör oss flexibla och effektiva, säger Nils.

Expansionsplaner och framtidssatsningar

Algorithm Energy har redan betalande kunder i Pakistan och Turkiet, och i Sverige samarbetar de med Umeå Energi, Härnösands Energi och Arise. Men siktet är inställt på fler marknader.

– Vi har börjat samtal med kunder i Tyskland, och vi ser stora möjligheter i Europa, USA, Brasilien och Australien. Inom fem år ska vi ha en etablerad kundbas i 75 procent av de marknaderna, säger Nils.

Han betonar också potentialen i att optimera befintliga vindkraftsparker.

– Att bara öka effektiviteten med några procent kan innebära en energiförbättring på 1,5–2 terawattimmar i Sverige. Det är en enorm mängd energi som kan frigöras genom bättre insikt och smartare beslut, säger han.

Ett av de projekt som redan visat på stora besparingar är samarbetet med SMHI, där Algorithm Energy hjälper till att utveckla modeller för att förutse nedisning och därmed minimera stillestånd.

– Många blir förvånade när de ser exakt hur mycket energi de förlorar på grund av isbildning. Genom att bättre kunna förutspå vädret kan de starta uppvärmningen av bladen i tid och spara stora mängder energi, förklarar Nils.

Mycket lovande pilotprojekt

Näst på tur står ett stort samarbetsprojekt med bland andra RISE. Det går ut på att styra vindkraftverken som en grupp istället för enskilt, och därmed minska de störningar som finns i luftströmmarna mellan turbin och turbin i en park. De teoretiska förstudierna påvisar häpnadsväckande resultat på mellan 3–7 procents produktionsökning på befintliga kunders anläggningar.

– Det har inte varit svårt att få med sig kunderna som pilotanläggningar. Planen för oss är att under 2026 ha en ny tjänst ute som vi kallar AlgoAWS (Active wake steering). Där går vi från att visualisera till att aktivt öka produktionen med maskinernas hjälp, säger Nils. 

Trots att Algorithm Energy är en relativt ung aktör i branschen har de redan etablerat sig som en ledande spelare.

– Vi säger att vi är de främsta av våra konkurrenter, och det står jag för. Vi har ett helt annat perspektiv eftersom vi själva kommer från kundsidan. All utveckling sker i nära samarbeten med forskningsvärlden, SMHI, RISE och NED University i Pakistan är några av våra samarbetspartners. Vi vet vad som saknades och har byggt ett system och flera funktioner utifrån det behovet, säger Nils.

Bildtext: Vindkraftverk utanför Holmsund som är utrustat med Algorithm Energys system.

Klicka här för att läsa mer om Algorithm Energy!

Top