Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
Nu är det klart! Årets Cleantechprofil 2020 blev Emilia Lindmark, EOE Eyewear. Hon utsågs av en enhällig jury under Cleantech Meetup den 24 mars.
- Jag blir jätteglad och stolt. Det känns väldigt härligt, framförallt att börja med en produkt vi inte kunde så mycket om men sedan gått in mer på hållbarhet, till att starta en världsunik återvinningsprocess och öppna en butik. Det känns jätteroligt att det också uppmärksammas och att vi kan få vara med och utveckla i Norrland och allting som händer här. Att vi får vara med på den resan, sade Emilia Lindmark, Årets Cleantechprofil 2020.
Det var en överraskad och glad Emilia Lindmark som mottog en digital bukett, diplom och ett stipendium under Cleantech Meetup. Priset består, förutom äran, av ett stipendium på 20 000 kr att nyttja till valfri kompetensförhöjande aktivitet som till exempel resa, utbildning, konferens eller liknande.
Motiveringen löd: Årets Cleantechprofil 2020 är en entreprenör som härstammar från Västerbotten och som under de senaste 11 åren tillsammans med sin man byggt upp ett mycket framgångsrikt företag. Alltsedan affärsidéen uppstod under en skoterfärd i Ammarnäs i Västerbottens fjällvärld har hon fortsatt vara en sann ambassadör för hållbara lösningar från norra Sverige och nyligen startat en norrländsk butik mitt i Stockholm city. Entreprenören har revolutionerat en hel bransch genom att tillverka glasögon hållbart genom att återvinna gamla glasögonbågar.
- När vi startade EOE Eyewear 2010 var hållbarhet redan från start en viktig del av affärsmodellen. Under de senaste tre åren har vi arbetat med att ta ett enormt stort steg framåt i hållbarhetsarbetet genom att bryta ny mark och utveckla ett helt nytt recycling-koncept, sade Emilia.
EOE Eyewear har tillsammans med utvalda organisationer och industripartners satt upp återvinningsstationer där gamla och använda glasögon samlas in. I en fabrik i norra Sverige demonteras de gamla glasögonen och sorteras efter färg och kvalitet. Därefter påbörjas den världsunika återvinningsprocessen som EOE Eyewear utvecklat tillsammans med ingenjörer, fysiker och kemister. Ur det gamla glasögonen återvinns 98% av materialet och processas till det nya råmaterialet, acetat. Tillsammans med metalldelar av återvunnet svenskt stål bildar det nya råmaterialet nya glasögon med en unik historia.
Läs mer om EOE Eyewear här!
Kriterierna för att nominera en person som Årets Cleantechprofil är att det ska vara en person som engagerat och positionerat sig eller sitt företag på ett föredömligt sätt inom grön teknik, ren energi eller hållbara lösningar i norra Sverige. Det är fjärde året som utmärkelsen delas ut.
Övriga finalister detta år var Johanna Johansson, PlantVation och Heidi Andersson, #Fossilfri.com.
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.