Bakterier revolutionerar återvinning av sällsynta metaller för grön teknik

Vid University of Edinburgh använder forskare bakterier för att utvinna viktiga sällsynta metaller från uttjänta batterier och elektroniskt avfall. Denna banbrytande metod syftar till att främja utvecklingen av hållbar teknik, såsom elbilar och solpaneler, och möter det brådskande behovet av en cirkulär ekonomi med tanke på de begränsade globala resurserna

Forskare vid University of Edinburgh använder bakterier för att utvinna sällsynta metaller som litium, kobolt och mangan från gamla batterier och elektroniskt avfall. Dessa metaller är avgörande för grön teknik som elbilar och solpaneler. Professor Louise Horsfall betonar behovet av en cirkulär ekonomi för att återanvända dessa knappa resurser, eftersom globala tillgångar är begränsade och starkt kontrollerade av länder som Kina.

Teamet har framgångsrikt använt naturligt förekommande bakterier för att utvinna metaller och planerar att förbättra denna process med genredigerade stammar. Målet är att återvinna dessa metaller till nya batterier och enheter, vilket stödjer utvecklingen av hållbar teknik. Ny lagstiftning kommer snart att kräva betydande användning av återvunna metaller i tillverkningen, vilket gör denna forskning avgörande för framtida framsteg inom grön teknik.

Klicka här för att läsa mer om hur bakterier hjälper till att utvinna sällsynta metaller från gamla batterier!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.