Banbrytande satsning på hållbart flygbränsle möjliggörs av nytt partnerskap

Skellefteå Kraft och SkyNRG har ingått ett partnerskap för att producera hållbart flygbränsle (eSAF) i Skelleftehamn. Projektet, kallat SkyKraft, planerar att använda biogen koldioxid och förnybar vätgas för att producera 100 000 ton eSAF per år, vilket motsvarar bränslet för att 60 000 människor ska kunna flyga jorden runt.

Joachim Nordin, vd på Skellefteå Kraft, betonar att projektet ligger i linje med företagets vision om att främja förnybar energi och bidra till den gröna omställningen. Philippe Lacamp, vd på SkyNRG, framhåller Skellefteås unika förutsättningar för eSAF-produktion, inklusive nästan 100% förnybar energi och stor tillgång till biogen koldioxid.

Projektet förväntas skapa cirka 100 varaktiga arbetstillfällen och bidra till EU:s klimatmål genom att minska koldioxidutsläppen. Byggstart planeras till 2027, men beslut är ännu inte taget.

Klicka här för att läsa mer om den banbrytande satsningen på hållbart flygbränsle!

På bilden: Näsudden i Skelleftehamn – området där en anläggning för storskalig produktion av hållbart flygbränsle planeras. 
Foto: Jonas Westling

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.