Cirkulära affärsmodeller för att inte missa tåget

Under ett års tid har fyra företag påbörjat omställningen till cirkulära affärsmodeller. De har inte bara arbetat med själva affärsmodellen utan även med den egna inställningen kring arbetet med cirkulär omställning.

Cirkulärt entreprenörskap ökar företagens konkurrenskraft och skapar nya värden. Därför startade CEBANS via Esam, North Sweden Cleantech och Cradlenet ett årsprogram där fyra nya företag och nio nya affärsutvecklare fick stöd och coaching i cirkulär affärsutveckling. 2/6 var det avslutning för CEBANS 2022-2023 och för de affärsutvecklare från Almi och Cradlenet som fått möjlighet att arbeta med TeamNorr, Energibyrån Nord, Medicvent och Umpac.

Gruppen träffades i Umpacs lokaler och Umpacs VD, Torvald Östensson berättade om deras case i omställningen.

- Tanken hade funnits ett tag och därför hittade vi vårt case ganska snabbt, sade Torvald och fortsatte, ett onödigt resursslöseri låg till grund för tanken om att återanvända och förlänga livslängden på de wellådor vi skickar våra produkter i.

I Umpacs fall var det även ett samarbete med kunden för att kunna starta ett slags pantsystem för wellådorna.

Elin Lindkvist berättade om Medicvents produkter som evakuerar skadliga gaser och skapar en bättre arbetsmiljö inom sjukvården. Under det gångna året har de arbetat med funktionsförsäljning av ett cirkulärt grovfilter som består av 100% återvunnet plast från sjukvården, ett filter som ska förhindra föremål att åka in i fläktsystemet.

- Det är ett miljövänligt alternativ där Medicvent äger produkten och tillhandahåller en tjänst till kunden, berättade Elin.

TeamNorr och Energibyrån Nord som båda är tjänsteföretag fokuserade på att möjliggöra för sina kunder att göra mer hållbara val. TeamNorr ska arbeta aktivt med hållbar IT och vill därigenom hjälpa sina kunder att minska miljöpåverkan och förbättra arbetsmiljöer.

- Vi ska erbjuda ett enklare och smartare sätt att nyttja funktionerna som behövs för en effektiv, säker och hållbar IT, säger Edward Lantz, VD TeamNorr.

Energibyrån Nord har gått igenom sin affärsidé och deras roll på marknaden. I sitt arbete med att stötta sina kunder att säkerställa energioptimerad drift och bra inomhusklimat möjliggör Energibyrån Nord cirkulär ekonomi för sina kunder.

- Vår vision är att i framtiden ska alla byggnader vara klimatpositiva, säger Ola Rubertsson, VD Energibyrån Nord.

Ett annat mindset

Det har inte bara handlat om att förändra affärsmodellen. Det har även handlat om att förändra inställningar, ändra sitt mindset. Bland annat berättade Edward om hur hela företaget har ställt om och i stället för att vara reaktiva vill de arbeta mer proaktivt, hjälpa sina kunder att se till att de har den utrustning de behöver och att de kan hantera den.
Att omställningen är något som kommer att behövas var alla eniga om. Det kommer att ställas högre krav på hållbarhet och att då redan ha påbörjat arbetat med att ställa om till cirkulära affärsmodeller ser samtliga företag och affärsutvecklare som en fördel.
- Det är som med Kodak, om man inte hoppar på det här tåget så kommer man inte att finnas kvar om några år, sade Elin.

Fortsättning följer

Efter två väldigt lyckade år där åtta företag har fått stöd i sitt arbete med cirkulära affärsmodeller kommer CEBANS att fortsätta även till hösten. Håll utkik efter mer information.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.