Effektiv skogsavverkning prisas som bästa affärsidé

András Gorzsás vinner Uminova Innovations Startup-tävling för bästa affärsidé.

– Det är verkligen roligt att få ta emot det här priset och jag måste få säga att Startup-programmet som Uminova Innovation har ger fantastiska möjligheter, säger en mycket glad András Gorzsás, vinnare av startup-tävlingen och forskare vid Institutionen för Kemi på Umeå universitet.

I samband med Umeå Tech Arena och inför nästan 250 anmälda deltagare fick han under torsdagen ta emot 35 000 kronor i stipendium från Nordea som vinnare av Uminova Innovations Startup-programs pitchtävling med sin idé om effektivare skogsavverkning med en ny metod för kvalitetskontroll av träd. Tvåa i tävlingen kom Mikael Östberg och Simon Dahl med Instrube, en affärsidé för videofeedback inom rehabilitering. Tredje pristagare var Meiju Vartiainen med ”Tak över huvudet”, en matchningtjänst för bostadssökande och uthyrare.

Högt tryck på programmet

Tävlingen var en avslutning på höstens upplaga av Startup-programmet, ett program som går två gånger om året. Trycket inför höstens omgång har aldrig varit större.

– Vi hade 43 anmälda till höstens Startup-program vilket bara det är värt en applåd, säger Anders Blomberg, affärsutvecklare och en av de ansvariga för programmet, samtidigt som han för deltagarna vid Umeå Tech Arena visar upp sin t-tröja med trycket ”Get out of the building”.

– Det verkar kanske lite provokativt men det handlar om att vi vill att våra startups går ut och möter sina kunder. Den kunskap de kan få från kunderna går inte att få om man stannar inne i sitt eget hus, säger Anders Blomberg.

Utvecklat affärsidéer

Av de 43 anmälda togs 15 entreprenörer in till höstens omgång. Under ledning av erfarna affärscoacher har de fått utveckla sina affärsidéer och pröva om det finns potential för att utveckla dem till framgångsrika företag. Med sig under programmet har entreprenörerna även fått inspiration av framgångsrika företagare som Ida Backlund från Rapunzel of Sweden och Martin Wiklund från Sportswik.

Själva Startup-programmet avslutades med en intensiv tävlingsdag då deltagarna under korta presentationer, så kallade pitchar, berättade om sina affärsidéer och hur dessa kan möta kunders behov. För juryn var det en tuff utmaning att vaska fram de tre finalisterna.

Het startup-scen

– Startup-scenen i Umeå är väldigt het. Jag är så imponerad av alla nya idéer som kommit in till den här tävlingen som vi ordnar för tolfte gången, förklarar Erik Lindberg, Nordea, ordförande i juryn.

Övriga jurymedlemmar var Mattias Eriksson, Partnerinvest Norr, Charlotta Erlandsdotter-Berglund, Sogeti, och Ullamaria Granåsen samt Robert Winter från Uminova Innovation.

– Vi tittar på flera faktorer. Entreprenören och teamet bakom är viktigt. Kan de föra idén vidare? Vi vill också se om det finns en potential på marknaden. En ytterligare sak vi tittar på är om själva idén är genomförbar och inte bara något som stannar på ritbordet, förklarar Erik Lindberg.

Första pris i tävlingen är ett stipendium på 35 000 kronor. Andra- och tredjeplatserna ger prissummor på 10 000 kronor respektive 5 000 kronor i stipendierna från Nordea.

Nästa omgång av Uminova Innovations Startup-program börjar i februari 2017, läs mer om programmet.


På bilden:Glada vinnaren i Uminova Innovations Startup-program. Från vänster Simon Dahl. Mikael Östberg, András Gorzsás och Meiju Vartiainen. Bakom syns Erik Lindberg från Nordea som står för de stipendier som vinnarna får.

Text: Mikael Hansson   Bild: Malin Grönborg

Länk till originalartikel

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.