Gränslösa samarbeten inom Kvarkenregionen – lättare än någonsin

Det finns konkret hjälp till de företagare som vill nätverka och göra affärer på andra sidan Kvarken. Faktum är att möjligheterna är större än någonsin tack vare projektet Future Cleantech Solutions som jobbat med att föra svenska och finska bolag samman.
– Det har aldrig varit lättare att samarbeta över gränserna, säger Triinu Varblane, landsprojektledare i Finland.
– Potentialen för företagare är stor, säger Peter Hedman, övergripande projektledare.

I dag avslutas Future Cleantech Solutions med en konferens på Elite Mimer Hotel i Umeå. Det är ett Interreg Botnia Atlantica-projekt som under tre år jobbat med förändring, innovation och nätverk inom näringslivet i Kvarkenregionen.

På slutkonferensen presenteras både lärdomar och metoder som testats på ett 40-tal företag på båda sidor om Kvarken. Resultatet är en guide för affärsverksamhet för företag som vill ha handfasta tips och konkret hjälp för att hitta rätt samarbeten på andra sidan Kvarken. Guiden finns i ett första skede på svenska men ska även översättas till finska och engelska.

– Tack vare det här systematiska arbetet som vi byggt upp i Finland och Sverige så har det aldrig varit lättare att samarbeta för företagen. Samtidigt så har vi märkt att det varit ett stort behov av stöd, det har ju aldrig investerats så mycket på båda sidor, säger Triinu.

Nu talas det om stora industriinvesteringar i miljardklassen i Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Karleby och Vasa. Här finns en cleantech-bransch på frammarsch som kan skapa stora värden i framtiden för hela regionen, menar Peter Hedman.

– Det är oerhört viktigt med samarbete över gränserna och särskilt när det gäller att knyta ihop de små- och medelstora företagen med de stora etableringarna. Behovet av lokala samarbetspartners finns från de stora bolagen och här behövs det matchning så att företagen hittar varandra, säger han.

Future Cleantech Solutions har agerat som matchmaker under de här åren och det grundar sig i att företag på båda sidor har för liten kännedom om varandra och behöver utveckla affärskontakterna. Här har projektet samarbetat både med den svenska skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest och den finska industrikoncernen Wärtsilä. Via en digital anmälan har företagen berättat vad de sökt, varefter det skett ett urval innan ett första digitalt möte.

– Vi kunde förbereda de mindre företagen och berätta om storbolagens beställning, vilket gjorde hela processen effektiv innan de möttes själva, det här var något som småföretagen särskilt uppskattade. Det betydde också att träffsäkerheten ökade. Därefter arrangerade vi mötet rent praktiskt, men sedan har det varit upp till bolagen hur man vill gå vidare, säger Peter.

I den här matchmaking-processen har det testats många olika verktyg och metoder. Triinu Varblane menar att man måste våga prova sig fram eftersom det aldrig gjorts något liknande tidigare.

– Det behövs nya tankesätt, nytt ledarskap och att vi vågar tänka mycket mer inkluderande och med jämställdhet i fokus för att lösa det här. Alla regioner kämpar om samma arbetskraft och samma kunskap och lösningen är inte att ta från varandra. Då är vi alla förlorare i långa loppet. Tillsammans är vi starka och kan på så sätt synas mer och bättre ute i världen, säger Triinu.

Länk till En guide för att lyckas med gränsöverskridande företagssamarbeten:
https://www.northswedencleantech.se/sv/erbjudande/guide-till-gransoverskridande-samarbete/

Om projektet Future Cleantech Solutions
Future Cleantech Solutions är ett projekt som främjar cleantechföretagens möjligheter till konkreta affärs- och samarbetsmöjligheter. Projektet finansieras till 60 procent av Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Interreg-programmet Botnia-Atlantica. Övriga finansiärer är Österbottens förbund, Region Västerbotten, Umeå kommun, Umeå Energi, Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Region Västernorrland, Örnsköldsviks kommun, VASEK, Merinova, Vasa stad, Karleby stad och Kosek. Projektägare är Kompetensspridning i Umeå AB.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.