Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
Norra Sverige står inför en grön industrialisering och med den kommer stora möjligheter för regionens små och medelstora företag. North Sweden Cleantech anordnade eventet ”Den gröna industrialiseringen i norr – förutsättningar för små och medelstora företag” där deltagarna fick höra både om satsningar som sker och vilka stöd som företag kan ta del av.
Landshövding Helene Hellmark Knutsson satte tonen för dagen genom en mycket inspirerande introduktion kring den historiska gröna omställning som nu sker i norra Sverige och vad som krävs för att detta ska lyckas. En avgörande del, enligt Helene är att få i gång inflyttningen samt att ändra bilden av att det saknas jobb. Jobben finns, det som saknas är människorna. Hon skickade även med en uppmaning till alla företag att fundera på vad just de kan göra för att bidra till inflyttningen.
Det pågår stora satsningar i norra Sverige och åhörarna fick ta del av information om den nya pilothallen och High Coast Innovation Park i Örnsköldsvik då Karin Johnson berättade området där cirkulär ekonomi och industriell symbios ligger i fokus. Vidare presenterades Vision Dåva för området som ska bli ett världsledande centrum för grön innovation i Umeå och Karin Måwe berättade om hur industriell symbios och cirkulära processer ska attrahera etableringar med fokus på miljöteknik, återvinning och grön energiutvinning. Caroline Båth från Liquid Wind berättade om företagets satsningar i norra Sverige med Europas första storskaliga elektrobränsleanläggning, FlagshipONE i Örnsköldsvik där byggnationen påbörjas 2023, men även FlagshipTWO i Sundsvall där tillståndsansökan lämnats in samt FlagshipTHREE i Umeå där en förstudie genomförts. Henrik Littorin från ELIS lyfte behovet av hållbara transporter i norra Sverige och presenterade framtidens elflyg och testbäddar för elflyg i kallt klimat. Även Eva Lindberg belyste vikten av att inflyttningen kommer i gång och berättade vidare om Boliden Rönnskärs arbete med att vara säkra framtiden genom satsningen Moderna Rönnskär där fokus ligger på att en attraktiv arbetsgivare, arbeta hållbart och ha en effektiv verksamhet.
North Sweden Cleantechs arbete handlar om att stödja små och medelstora företag och hade därför bjudit in några myndigheter för att berätta om de olika stöd de kan erbjuda.
Energimyndighetens Isabella Gustafsson Ismodes berättade om deras stöd för innovationsmiljöer och exportfrämjande stöd samt ett statsstöd som små och medelstora företag kan söka. Energimyndigheten har även Industriklivet som inte riktar sig specifikt till små och medelstora företag men där möjligheter finns att söka stöd som underleverantör till de stora industrisatsningarna.
- Vi ser redan att det kommer in aktörer som vill påverka och bidra till att inte bara en industri ställer om utan att ny teknik sprider sig till fler industrier, säger Isabella.
Isabella menade att myndigheter också måste våga vara lite mer framåtlutade och aktiva, inte bara sitta och vänta på att aktörer ska komma till dem och att event som detta är ett bra sätt att berätta om vilka stöd som finns. Hon uppmuntrade även alla som har en idé att höra av sig till Energimyndigheten för att få stöd!
Vinnovas uppdrag är att driva på omställningen vilket de gör genom att identifiera vilka olika typer av utmaningar som finns och finansiera innovationsprojekt som verkligen leder till omställning.
- Små och medelstora företag och de nya idéer som kommer fram är otroligt viktiga motorer just för att bidra till den omställningen, säger Anne Lidberg från Vinnova.
Vinnova fokuserar på små och medelstora företag som har hög ambitionsnivå och en skalbar affärsmodell, företag som verkligen vill växa. De finansierar bland annat rådgivning och kompetensutveckling hos inkubatorer och skapar möjligheter för företag att delta i större samverkansprojekt tillsammans med mer etablerade företag och samhällsaktörer. De erbjuder även Innovationscheckar till alla företag.
Det kan vara svårt att hitta rätt i stödsystemet och samtliga deltagare i panelen var ense om att samspelet mellan olika myndigheter kan bli bättre för att förenkla för företagare att hitta stöd. Anne Lidberg lyfte behovet av lotsar och menade att plattformar som till exempel North Sweden Cleantech är ett bra exempel på verksamheter som kan hjälpa små och medelstora företag att hitta stöd.
Det råder ingen tvekan om att den gröna industrialiseringen skapar stora möjligheter och genom samverkan skapas förutsättningar för alla i ekosystemet att ta del av dem, både storbolag och små och medelstora företag.
Klicka här för att läsa mer om Energimyndigheten!
Klicka här för att läsa mer om Vinnova!
Klicka här för att läsa mer om Tillväxtverket!
Klicka här för att läsa mer om High Coast Innovation Park!
Klicka här för att läsa mer om ELIS!
Klicka här för att läsa mer om Liquid Wind!
Klicka här för att läsa mer om Boliden Rönnskär!
På bilden: Helene Hellmark Knutsson och moderator Åsa Svanberg.
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.