Gröna testbäddar del 2: BTC i Umeå attraherar kunder globalt
Vi fortsätter nu vår artikelserie om de viktiga test- och demomiljöerna som finns i regionen – en framstående infrastruktur som har hjälpt många innovationer att skala upp och ta nästa kliv i sin utveckling. Näst på tur är Biomassateknologiskt Centrum (BTC) i Umeå, en pilotanläggning designad för forskning, utveckling och innovation inom förädling av fast biomassa och industriella biobaserade biprodukter.
--------
BTC i Umeå attraherar kunder globalt
Med 25 års erfarenhet erbjuder Biomassateknologiskt Centrum (BTC) i Umeå företag och forskare från hela världen möjligheten att ta del av deras expertis och unika utrustning. Centret drivs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och på Röbäcksdalen arbetar teamet med att förverkliga bioteknologiska idéer genom att kombinera högteknologi med praktisk erfarenhet.
BTC erbjuder stöd för både utveckling och optimering av processer för bearbetning av biomassa, något som är särskilt värdefullt för företag som vill maximera användningen av biobaserade råvaror. Driftledaren Gunnar Kalén tycker det finns stora fördelar med att ha ett litet och kärnfullt team – och de kompletterar varandra på ett framgångsrikt sätt.
Markus Segerström, tekniker och forskningsingenjör, som har jobbat 14 år på BTC bidrar med sin praktiska kompetens och ser till att allt fungerar som det ska.
Gunnar är i grunden kemist och har stor förståelse för kemin i olika processteg och kan de mekaniska delarna i pilotanläggningen som han har varit med och byggt upp.
Tvåmanna-teamet möjliggör snabba beslut och en smidig övergång från idé till handling, något som uppskattas av kunderna.
– Det är inga långa beslutsvägar, och våra kunder uppskattar den direktdialog vi kan erbjuda, säger Gunnar.
"Vår uppgift att konsultera"
BTC:s testbädd används för att utveckla och skala upp nya biobaserade produkter, vilket gör det möjligt för företag att experimentera och utveckla nya lösningar i en kontrollerad miljö. Gunnar tycker det är viktigt att verkligen förstå kundens utmaningar.
– Första steget är att säkerställa att vi förstår varandra fullständigt. Kanske är kundens utmaning inte det de egentligen behöver, viktigast är att vi angriper det på rätt sätt.
Gunnar har över 25 års erfarenhet inom kemi och processutveckling, vilket ger honom en djup förståelse för både de kemiska och mekaniska delarna av arbetet.
– Ofta har kunderna en ganska diffus bild av vad de vill ha ut. Då blir det vår uppgift att konsultera och hjälpa dem hitta rätt väg framåt, säger Gunnar.
När vi går runt i anläggningen står det klart vilket brett erbjudande BTC har. Det går att mala ner ett material till några få millimeter och samtidigt producera flera ton.
Med avancerad utrustning, bland annat en neutronspektrometer som är unik inom biobränslen, kan BTC erbjuda detaljerad karaktärisering av biomassa och biprodukter. Det här har hjälpt till i utvecklingen av biobaserade produkter med specifika egenskaper.
– Spektrometern skjuter neutroner mot materialet och ger en exakt fördelning av olika ämnen. Den är ovärderlig för att exempelvis skilja ut förorenat material, vilket är särskilt viktigt i forskningen kring återvunnet byggnadsträ där vi deltar i ett Formasprojekt, förklarar Gunnar.
Neutronspektrometer är unik inom användning av biobränslen. Det gör att BTC kan erbjuda detaljerad karaktärisering av biomassa och biprodukter.
Pilotanläggningen gör det möjligt för företag att testa sina idéer och processer i större skala än i laboratoriemiljö, vilket kan vara avgörande för att visa proof-of-concept och attrahera investerare.
Med åren har det passerat många projekt i revy – här har man gjort briketter från gammal Volvoinredning till pellets av portugisiska alger.
Aktuellt med restprodukter
– Tidigare arbetade vi mycket med pelletering, men det är ganska färdigforskat nu. I dag handlar det mer om att testa och utvinna nya, ovanliga material ur biomassa. Restprodukter har blivit väldigt aktuella – inget får längre slängas utan att vi får hela tiden in nya spännande uppdrag kring hur det kan användas, säger Gunnar.
– Skogsindustrin går också upp och ner beroende på konjunkturen. Ett tag var allt från stubbar till grenar och barr i fokus för energiändamål, och sedan avtog det. Men det förändras hela tiden, nu är barren aktuella för utvinning av kemikalier istället, konstaterar Gunnar.
Många av BTC:s kunder återkommer, och flera av samarbetena leder vidare på olika sätt.
– Flera gånger har våra diskussioner varit början på forskningsprojekt där vi gemensamt söker finansiering. Vi har även varit inblandade i patentfrågor, berättar Gunnar.
Internationellt nätverk
Gunnar tycker att arbetet på BTC är både utmanande och meningsfullt, särskilt med tanke på den roll som centret spelar i den gröna omställningen.
– Jag tycker det är väldigt intressant att arbeta här. De olika utmaningarna man får – den ena dagen är inte den andra lik – och kontakterna med kunderna är otroligt givande. Det känns meningsfullt att jobba med något som faktiskt gör skillnad i omställningstider, säger han.
– Jag trivs i den kreativa miljön, det är omväxlande och roligt att jobba med problemlösning och design av försöksuppställningar, säger Markus.
BTC har under de senaste 25 åren byggt upp ett brett internationellt nätverk. Kunder från hela världen hittar till testbädden som gjort sig ett namn för hög kompetens och spjutspetsteknologi.
Möjligheterna som finns här för företag och forskare att testa, utveckla och skala upp sina idéer är unika – och drivkraften att göra skillnad är stark.
– Det är väldigt givande att arbeta med meningsfulla utmaningar och se hur våra samarbeten leder till verkliga resultat som gör gott för planeten, konstaterar de båda.
Bildtext: Driftledaren Gunnar Kalén och Markus Segerström, tekniker och forskningsingenjör, har tillsammans närmare 40 års erfarenhet. Ett radarpar som hjälpt många innovationer och projekt framåt. Här står de bredvid kvarnen som ofta används för att mala ner olika ämnen.
FAKTA/Det här kan BTC erbjuda
- Processutveckling och optimering: Stöd i utveckling och optimering av bearbetningsprocesser för biomassa.
- Nya produktidéer: Utveckling och uppskalning av biobaserade produkter från labbnivå till pilotproduktion.
- Materialanalys: Avancerad karaktärisering av biomassa och biprodukter med specialutrustning.
- Pilotanläggning: Testa idéer och processer i större skala för att visa proof-of-concept.
- Återvinning och hållbarhet: Optimering av återvinningsprocesser och innovativ användning av restprodukter.
Klicka här för att läsa mer om Biomassateknologiskt Centrum!
Fler artiklar i serien:
Gröna testbäddar del 1: Reselo och framtidens gummitillverkning