Gröna testbäddar del 4: Alder Olmai utmanar textilindustrin
I denna artikel fortsätter vi vår serie om test- och demomiljöer i regionen – viktiga resurser som har stöttat många innovatörer att ta nästa steg. Nästa spännande exempel är Alder Olmai som utvecklar hållbara färgpigment för textilindustrin.
--------
Alder Olmai utmanar textilindustrin
Green techbolaget Alder Olmai arbetar med restmaterial från skogsindustrin för att utveckla naturliga färger för textil. Vägen framåt har bland annat gått via Biomassateknologiskt Centrum i Umeå som hjälpt till i experimenteringsfasen.
Nu i höst har grundaren Linda Magdalena Jonsson blivit antagen i BizMakers Forest Business Accelerator i Västernorrland.
– Att utforska skogen på ett djupare plan har varit en resa som har fört mig närmare både mitt samiska arv och vår gemensamma natur. Jag vill ta tillvara så mycket som möjligt av resurserna som finns, säger Linda Magdalena.
Med sitt arbete vill Alder Olmai vara en av aktörerna som kan ge alternativ lösning på det idag syntetiska fossilbaserade färger. Textilfärgning står för 20 procent av de globala vattenföroreningarna, och Linda hoppas att företagets färger kan erbjuda ett alternativ som är både hållbart och vackert. Alder Olmai grundades med visionen att ta ansvar för naturen och skapa ett hållbart sätt att färga textilier.
Linda Magdalena har tidigare arbetat inom mode och blev medveten om de skador kemiska färger orsakade både miljön och människors hälsa. Hon började därför leta efter hälsosammare alternativ, men insåg snabbt att de inte fanns tillgängliga på marknaden.
– Det var den insikten som tog mig in på den här vägen. Det var ingen enkel lösning utan en process som sträckte sig över flera år. Jag ville skapa något som återupptäcker och förnyar vår relation till skogen, samtidigt som vi erbjuder naturliga alternativ för textilfärgning, säger Linda Magdalena.
Målet för Alder Olmai är en hållbar framtid där vi återfinner balansen och kan leva i harmoni med planeten – för framtida generationer. Entreprenörskapet har vuxit fram naturligt ur hennes passion för färg och som art director i hemstaden Falun där hon bygger varumärkesidentiteter där färgpaletter är en central del.
Under det senaste året har Linda Magdalena och kemister jobbat på labbnivå för att verifiera sin riktning och utveckla naturliga färgpigment. Det är en process som involverat en hel del experimenterande. I en del av processen – som är på bänktestnivå har Alder Olmai fått stöd att anlita Biomassateknologiskt Centrum i Umeå.
– Där har vi haft möjlighet att testa och utvärdera våra idéer. Att ha tillgång till den rätta utrustningen via BTC har varit värdefullt, säger Linda.
– Nu ser vi fram emot att börja jobba med partners och industrier som delar vår vision.
Det är gjort laboratorietester av de färgade tygerna där de utsätts för slitage, tvätt och ljus, allt utifrån internationella standarder.
– Vår affärsidé är att producenterna står för kläderna och vi har färgen. Vi vill jobba med större produktioner och det känns väldigt inspirerande att vi är på god väg, säger Linda Magdalena.
Bildtext: Textilfärgning står för 20 procent av de globala vattenföroreningarna – det vill Linda Magdalena Jonsson förändra genom sitt företag Alder Olmai. Hon vill erbjuda textilfärgning som är hållbar och samtidigt moderiktiga färger.
Fler artiklar i serien:
Gröna testbäddar del 1: Reselo och framtidens gummitillverkning
Gröna testbäddar del 2: BTC i Umeå attraherar kunder globalt
Gröna testbäddar del 3: Skellefteå tar höjd för framtidens luftfart