
Gröna testbäddar del 6: Samarbetet med RISE en nyckelfaktor för PulpEye
I nästa del i vår artikelserie om norra Sveriges test- och demomiljöer besöker vi Örnsköldsvik, där samarbetet mellan PulpEye och RISE visar hur starka innovationskluster kan driva industrin framåt. Med ny kraft från ett internationellt ägarskap och fortsatt lokal förankring tar PulpEye nästa steg i utvecklingen av smart processtyrning för massa- och pappersindustrin.
--------
Samarbetet med RISE en nyckelfaktor för PulpEye
PulpEye går in i en ny era. Sedan september är de en del av det österrikiska industriföretaget Andritz, vilket öppnar dörrar till nya marknader och resurser. Samtidigt fortsätter det nära samarbetet med RISE i Örnsköldsvik, som har varit en viktig plattform för innovation och teknikutveckling.
– Att vi har kunskapen så nära ger en enorm stabilitet. Det har gett oss tillgång till värdefull kompetens och infrastruktur, säger Tomas Wiklund, forsknings- och utvecklingsansvarig på PulpEye.
PulpEye utvecklar och levererar avancerade mätlösningar för massa- och pappersindustrin, med särskilt fokus på online-applikationer och processtyrning. Genom avancerade mätlösningar hjälper de massabruk världen över att optimera sina processer, förbättra kvaliteten och minska resursförbrukningen.
– Vi har ett starkt samarbete med RISE där vi kunnat utveckla och verifiera ny teknik. Det har gett oss tillgång till värdefull kompetens och infrastruktur, säger Tomas Wiklund, forsknings- och utvecklingsansvarig på PulpEye.
Tomas Wiklund är forsknings- och utvecklingsansvarig på PulpEye.
Beprövad forskningsmiljö i samma hus
PulpEye har en nära koppling med RISE testlabb i Örnsköldsvik och sedan den nya pilothallen invigdes 2024 har möjligheterna bara växt och fler projekt är på gång. Här får aktörer inom forskning och industri möjlighet att förverkliga idéer om hur biomassa kan användas i nya applikationer. Genom samarbetet har företaget kunnat utveckla och testa innovativa mättekniker i en beprövad forskningsmiljö.
– Vi sitter i samma hus som RISE och har bra tillgång till deras expertis. Vi jobbar just nu på en intressant pilot, och vi hoppas kunna utveckla gemensamma statistiska modeller för att förbättra vår teknologi ytterligare, berättar Tomas.
RISE spelar även en roll i att hjälpa PulpEye att identifiera och söka finansiering för utvecklingsprojekt, exempelvis genom Vinnova och andra statliga fonder. En viktig hörnsten för PulpEyes möjligheter att utveckla innovativa teknologier i en kapitalintensiv bransch.
Global expansion och teknikutveckling
PulpEye har sedan starten etablerat sig som en global aktör och finns nu i 21 länder och kommer under 2025 passera över 100 installationer.
– Vi har världens snabbaste fibermätning, och vår mjukvara ExtractEye analyserar kontinuerligt data för att optimera produktionen hos massabruken. Det vi gör handlar om att effektivisera och automatisera processer för att minska kostnader och miljöpåverkan, säger Tomas.
PulpEye har under åren utvecklat ett brett nätverk och deras produkter finns numera på alla kontinenter.
Genom att ständigt ligga i framkant av teknikutvecklingen har de lyckats etablera sig som en ledande aktör inom mätteknik för massaindustrin.
– Vi har kunder på alla kontinenter, så det har hänt mycket de senaste åren, och vi ser fortfarande en stor potential för tillväxt, säger Tomas.
När det gäller framtiden ser han stora möjligheter med att vara en del av Andritz:
– Vi får nu en större krets att ta in expertkunskaper från, samtidigt som vi får bättre möjligheter att nå ut med våra tjänster och reservdelar. Det är en stor förändring, men vi är säkra på att det kommer att bli riktigt bra, säger han.
PulpEye kommer att fortsätta drivas från Örnsköldsvik, där de ser en styrka i att ha nära samarbete med forskningen och testbäddsverksamheten i regionen.
– Att vi har kunskapen så nära ger en enorm stabilitet. Vi kan snabbt fånga upp nya idéer och utveckla dem vidare, och det är något vi verkligen vill ta vara på även framåt, avslutar Tomas.
Klicka här för att läsa mer om PulpEye!
Fler artiklar i serien:
Gröna testbäddar del 1: Reselo och framtidens gummitillverkning
Gröna testbäddar del 2: BTC i Umeå attraherar kunder globalt
Gröna testbäddar del 3: Skellefteå tar höjd för framtidens luftfart
Gröna testbäddar del 4:Alder Olmai utmanar textilindustrin
Gröna testbäddar del 5: ACE-huset – en plattform för lokal och global expertis