Innovationer med potential att nå hela världen

Skellefteåbaserade Linnovation jobbar intensivt med tre innovationer som utgår från samma grundlösning – stickad koppartråd. Tillsammans med en integrerad sensorteknologi har man gjort tre prototyper: ett avisningssystem för vindkraftverk och hustak samt en värmelösning till en ambulansbår.

– Jag vet att det finns ett otroligt stort behov för alla de här produkterna, säger uppfinnaren Kjell Lindskog.

För många är Kjell Lindskog mannen bakom framgångsrika säkerhetsväskan SQS som sedermera blev uppköpt av norska Strongpoint. Men med över 300 patent i bagaget är Kjell Lindskog innovatören som alltid tänker innovativt. Kunskapen och drivkraften att hitta lösningar på uppkomna problem är stor.

– Överallt i vår omgivning finns det utmaningar som behöver lösas, så när jag hör talas om eller ser saker som inte fungerar så går hjärnan igång. Eftersom jag har många patent är möjligheterna också stora. Nu får vi se vart det landar, det här är ett utvecklingsföretag som kommer att sätta sig på något sätt. Det är så stort så det här kan inte vara kvar i ett utvecklingsbolag, prototyperna behöver ta nästa steg för att bli produkter och för det behöver vi hitta kunder, säger Kjell.

Den bakomliggande teknologin är delvis hämtad från säkerhetsväskorna och ledde till att SQS blev Europas ledande aktör inom den branschen. Då var syftet att förhindra inbrott i säkerhetsväskor – nu är det för att skapa värme.

Kjell är på god väg att lösa problem med att is fastnar på vindkraftverkens rotorblad. Lösningen kommer både att upptäcka och avlägsna isen och är så pass intressant att Skellefteå Kraft gått in som samarbetspartner. Sedan något år tillbaka har man installerat och provkört prototyper på en turbin i Jokkmokksliden utanför Malå. Isen gör att aerodynamiken på bladen förändras med minskad effektivitet som följd. För markpersonal innebär det också en säkerhetsrisk om isflak från bladen slungas iväg.

– Vi vet att lösningen fungerar och att rotorbladen kan avisas, men vi har en del utmaningar som vi håller på att rätta till. Det är ingen lätt sak med avisning, i så fall borde det redan funnits en lösning på problemet, men vi är på god väg, säger Kjell.

Linnovation har konstruerat en webbaserad styrsida som är självreglerande och kopplat till en databas som man utvecklat under flera års tid. Den komplicerade tekniken med stickad koppartråd som Linnovation har patent på gör att temperaturen går att styra, den optimala grundtemperaturen är fem plusgrader.

– Vi har 22 paneler på varje rotorblad och eftersom fartvinden är olika – 250 km/h längst ut och 50 km/h längst in – så varierar nedkylningen mycket. Det gör att det går åt mycket mer energi att värma upp rotorbladet längst ut men den effekten klarar systemet att reglera själv, förklarar Kjell.

Vad är potentialen för den här lösningen?
– Ja om jag det visste, den är så stor att det inte ens går att räkna. Men det gäller för oss att ta steget från prototyp till att hitta kunder och starta tillverkning. Det här systemet gör även att vi kan laga vindkraftverk på vintern, vilket skulle betyda mycket för kraftverkens produktionskapacitet och lönsamhet, säger Kjell.

En annan produkt som bygger på samma applikation är avisning för exempelvis tak där det samlas snö och is på vintern vilket leder till vattenläckage. Här rullas det ut en mjuk matta med den stickade koppartråden som gör att taket värms upp.

– Behovet finns inom de flesta branscher där det snöar och är kallt – applikationerna kommer att bli fler och fler eftersom vi har grundtekniken. Vi bygger panelerna själva och alla maskiner också eftersom det här inte går att köpa.

Samma lösning finns även applicerad på sjukvårdsbårar som används av ambulanser för att hålla patienter varma.

– Försvaret skulle använt sig av det här under en vinterövning men det blev inställt på grund av coronaläget. Ambulansen i Stockholm testar redan vår prototyp men läget i Stockholm gör att det är svårt att föra dialog just nu och det är ju förståeligt.

– Grundpatentet har vi även fått i USA, Kanada, Kina och sju länder i Europa, sen har jag inne fler patentansökningar som inte är klara ännu och de vill jag inte prata om men det finns många fler applikationer som går tillämpa på patentet, säger Kjell.


Läs mer om Linnovation här!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.