IoT och smarta byggnader i fokus på EnergyWeek

Internet of Things skapar möjligheter men också vissa utmaningar när det integreras med fastigheter. Detta ämne diskuterades under seminariet som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy under EnergyWeek i Vasa.

EnergyWeek är en årlig händelse som äger rum i Vasa, Finland. I år arrangerade projektet Bothnia Green Energy ett seminarium med fokus på byggnader och Internet of Things (IoT). Byggnader och konstruktion är sektorer som förbrukar mycket energi. Talarna på seminariet diskuterade hur det är möjligt att förbättra detta och hur AI kan användas för prediktivt underhåll.

4D-planering, datainsamling och hantering av bygglov med AI

Jouni Ojala, direktör för 4D-planering* på Granlund Oy, var den första talaren och berättade om hur de arbetar med 4D-planering, vilket gör det möjligt att visualisera både processen och hur mycket utsläpp det skulle bli i ett projekt. Ojala och hans team kan schemalägga hela tidsperioden för projektet, inte bara byggfasen.

– Allt som är utformat är schemalagt. Schemat är lika exakt som i verkliga livet. Genom att använda detta skapas möjligheten att täcka hela livslängden, från dag ett till leverans, och koppla samman olika parter i projektet, förklarade Ojala.

Jari Kuusisto, produktchef på Wapice Oy, presenterade deras arbete med prognoser och datainsamling, vilket gör det möjligt för till exempel restauranger och butiker att använda prognoser över människoflödet för att sätta sina öppettider och scheman. Han betonade också vikten av att samla in data för att göra underhåll av byggnader mer effektivt, genom att kunna se vad som måste göras och var. Han betonade också vikten av cybersäkerhet.

– IoT skapar stora möjligheter men det är viktigt att överväga både medborgarnas integritet och cybersäkerhet vid insamling av data, sa Kuusisto.

Anna-Riitta Kallinen, ägare och styrelseordförande på ARK Consulting (ARCON), använde verkliga fall för att visa hur deras system kan hantera bygglovsprocesser och säkerställa att byggstandarderna uppfylls.

Alla tre talare såg flera synergier där de kunde samarbeta.

– När vi kombinerar vår expertis kan vi gå längre, sa Kallinen.

Jessica Ekström från VASEK modererade seminariet.

Bothnia Green Energy är ett projekt som syftar till att accelerera innovation inom hållbara energilösningar för framtiden och finansieras av EU-programmet Interreg Aurora, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, Herrfors, Karleby Energi, Karleby stad, Kvarkenrådet EGTS, Lapplands landskapsförbund, Teknologicenter Merinova, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Umeå Energi, Umeå kommun, Vasa Elektriska, Vasa stad, Vasaregionens Utveckling VASEK, Örnsköldsviks kommun, Övik Energi. Klicka här för att läsa mer om Bothnia Green Energy!

*4D=3D + tid

 

 

 

 

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.