Jämställdhet får företag att växa

Lär unga flickor teknik, lyft fram förebilder och kloka värderingar. Konferensen Women with impact gav praktiska tips för att öka jämställdheten inom mansdominerade branscher.  

Women with impact är en del av ett jämställdhetsarbete som North Sweden Cleantech driver. Projektledare Peter Hedman inledde dagen med att konstatera att grön teknik, ren energi och hållbara lösningar har ett stort stöd i norra Sverige.

– Vi jobbar med ett 75-tal företag. Vi kan bidra till mindre klimatpåverkan och tillväxt i företag.
Vi stöder kommersialisering av miljövänliga lösningar. Vi jobbar för att bygga en internationell marknadsplats, säger Peter Hedman.

– Men det är en mansdominerad sektor. Färre än 10 procent av bolagen inom cleantechsektorn har en kvinna som vd, fortsätter han.

– Därför är jämställdhet ett mål för den satsning vi gör, konstaterar han.

Mötesplatser för utbyte av erfarenheter

Under det första av två panelsamtal diskuterades olika lösningar för att öka jämställdhet och mångfald. Det konstaterades att det skulle göra stor skillnad att mötas - även branschöverskridande - för att diskutera och dela med sig av både utmaningar och lösningar. Erfarenhetsutbyten som dessa underlättar arbetet med jämställdhets- och mångfaldsfrågor och ingen behöver uppfinna hjulet igen.

Tre råd om jämställdhet

Under resten av dagen gavs många exempel på jämställdhet som en grundfråga för tekniksektorn. Johanna Björklund, forskare vid datavetenskap vid Umeå universitet, grundare av Codemill och senare Accurate Player och Smart video, gav tre råd om jämställdhet som kan påverka utvecklingen.

– Börja tidigt, låt unga flickor lära sig teknik, jag fick en egen dator när jag var liten, säger Johanna Björklund.

– Hitta och lyft fram förebilder. Att bara finnas som kvinnor inom teknikyrket är ett litet bidrag.

– Arbeta i värderad riktning. Bilden av en entreprenör som offra hela sin familj och fritid för att bygga ett företag är ingen bra bild. Ens barn vill ha ens kärlek nu, inte sen, är Johanna Björklunds tredje råd.

Lyfter förebilder

Serge LaChapelle, platschef för Google i Stockholm, medverkade också under dagen. Inte så mycket för att tala om Googles jämställdhetsarbete utan mer om sina egna erfarenheter av mångfald och inkludering inom IT-branschen.

För att väcka samtal om jämställdhet inom IT- och techbranschen har Serge LaChapelle varit med och startat en blogg om jämställdhet som Google sponsrar, Gender in Tech, i samarbete med Ny teknik. Här har Serge LaChapelle varit med och gett ett stort antal exempel på kvinnor inom teknikbranschen som varit med och drivit på utveckling, allt från 4G till Androidmobiler.

Serge LaChappelle lyfte också fram att arbetsplatser som är präglade av mångfald är mer innovativa vilket leder till fler affärer.

Under dagen deltog även Tomas Gunnarsson, Genusfotografen, som gav ett antal exempel på hur schablonartade normer kring kvinnor och män slår igenom i bilder i media och reklam.

Christina Franzén från Näringslivets Ledarskapsakademi visade på hur Indexator i Vindeln och organisationen Norra Skogsägarna visat på hur jämställdhetsarbetet kan få ett direkt genomslag i ett företags affärer och resultat.

– Jag hoppas att när ni går härifrån tar med er inspiration för att visa vad vi människor kan göra på våra arbetsplatser, avslutar Susanne W Lindström, projektledare för internationell affärsutveckling inom North Sweden Cleantech.

Text: Mikael Hansson
Bild: Daniel Bergeman

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.