Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
För tre och ett halvt år sedan grundade Johanna Vesterberg möbeldesignföretaget Normada i Luleå. Med en gedigen bakgrund inom textil, snickeri och möbeldesign hade hon en tydlig vision: att förändra sättet vi ser på möbler genom att sätta hållbarhet och cirkulära lösningar i fokus. Idag står Normada i framkant med en kollektion av 3D-printade möbler som utmanar konventionerna inom möbelindustrin.
Johanna, som alltid drömt om att starta eget, såg tidigt behovet av att skapa möbler som inte bara är estetiskt tilltalande utan även hållbara över tid. Med den insikten började hon undersöka mer cirkulära tillverkningsmetoder.
– Hur snygga möbler man än gör, så hamnar de förr eller senare på tippen. Jag ville skapa något som var både vackert och hållbart, och då kom jag in på att 3D-printa möbler av återvunnet material i en unik skandinavisk design, säger Johanna.
The Nest är en 3D-printad gungsoffa.
Utvecklingen av Normadas produkter har skett i nära samarbete med forskningsinstitutet RISE och Luleå tekniska universitet. Företagets mission är att bidra till en bättre värld genom att förändra sättet möbler tillverkas, konsumeras och återvinns.
Normadas kunder har möjlighet att välja mellan handgjorda eller 3D-printade produkter, och de kan dessutom välja att köpa, hyra eller panta möblerna för att omvandla dem till något nytt.
– Materialet vi använder öppnar upp för ett helt nytt sätt att se på möbler. Köper man sex stolar kan man mala ner en av dem och tillverka en barnstol om det behovet uppstår, och allt eftersom barnen växer kan man göra stolen större och större, förklarar Johanna.
Normada planerar nu att starta upp en storskalig 3D-printing studio (så kallad additiv tillverkning) där företaget kan hjälpa andra aktörer att ställa om sin tillverkning. Johanna ser ett stort behov av att sprida tekniken, inte bara för möbler, utan även för att tillverka industriella reservdelar på begäran, vilket kan innebära betydande kostnadsbesparingar för företag som idag hanterar stora lager.
– Vi siktar främst på kunder inom möbler, inredning och arkitektur, men möjligheterna är oändliga. Att kunna erbjuda legotillverkning i 3D-printad form gör att vi kan minska kostnaderna och göra produkterna mer tillgängliga, säger Johanna.
Normada har också lagt stor vikt vid att använda material som kommer från lokala återvinningscentraler, vilket skapar en mycket sluten loop i produktionen. Företaget experimenterar med PET-material från matförpackningar, byggplast och till och med kofångare från Volvo V70.
– Vi kan stå för att vi har "återvunnit så här många kofångare" och sedan blanda ut det med andra hållbara material. Vi vill vara transparenta med våra metoder och recept och skapa delningstjänster för att få fler att haka på tåget och sprida vår mission, berättar Johanna.
För att kunna ta nästa steg söker Normada nu investerare och samarbetspartners som delar företagets vision om en hållbar framtid inom möbeldesign.
– Vi behöver fler som brinner för det vi gör och som vill vara med och förändra branschen. Om det här låter spännande, hör gärna av er – vi behöver all kunskap och engagemang vi kan få, avslutar Johanna.
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.