Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
Möjligheten att installera moderna och energisnåla belysningar har förändrats med ny teknik. Nystartade Umeåbolaget Lighting by Ström vill förbättra kunskapen om belysning och rikta sökarljuset mot hur industrin kan förändras mot cirkulär ekonomi och hållbarhet.
– Här finns det mycket att vinna, både för de som äger en fastighet och människorna som rör sig i den. Vår mission är att visa på fördelarna som finns med att ta hjälp av en ljusdesigner, säger hemvändaren Anna Clara Sandgren.
Anna Clara flyttade mitt under brinnande pandemi från London till Umeå tillsammans med sin partner Emilio Hernandez. I samma veva startade de bolaget Lighting by Ström och fick sin förstfödde son.
– Det blev verkligen mycket på en och samma gång men vi har fått en jättebra start i Umeå och trivs med det rogivande tempot här, jämfört med London. 16 år i London kändes tillräckligt och under pandemin har vi också känt att vi ville ha en nystart, säger Anna Clara.
De arbetade på samma firma i London som ljusdesigners och har genom åren klätt sig med gedigna kunskaper efter projekt i Storbritannien men också utomlands. Även om kontinenten hunnit längre i kunskapen om belysning och hur man ska använda den bäst, så ligger man efter när det kommer till hållbart byggande och sättet hur vi i Sverige tänker på cirkulär ekonomi.
– Vi känner att det finns stora möjligheter att förändra dialogen här och införliva belysning högre upp på dagordningen när det byggs nytt eller renoveras. Cirkulär ljusdesign borde vara en viktig del för städer som Umeå och Skellefteå som har höga miljöprioriteringar men som ändå ska växa mycket – det kan vara svårt att få ihop den ekvationen och där vill vi hjälpa till, säger Emilio. Som medlem i North Sweden Cleantech har de börjat interagera och bygga nätverk.
– Vi letar efter partners och bostadsutvecklare och upptäckte NSC där det finns ljustillverkare och en gemenskap att samarbeta kring hållbarhetsfrågor, säger Emilio.
En ljusdesigner sitter mellan ljustillverkaren och arkitekten i ett bygg- eller renoveringsprojekt.
– Traditionellt har beställaren gett i uppdrag att planera för de nödvändiga lux som behövs på en golvyta eller arbetsplats och så har arkitekten ritat in var det ska dras kablar. När vi kommer in i ett projekt ställer vi andra frågor utifrån lokalens användningssyfte – hur ska belysningen kontrolleras, vilka ytor ska belysas, vilket material används i lokalen, är det varmt eller kallt material, säger Anna Clara.
– Därefter ser vi hur mycket belysning som behövs och vilket typ av ljus, innan man stämmer av med kund och arkitekt hur armaturen ska se ut. Precis som med akustik går det att förändra känslan av ett rum med belysning. Du kan påverka hur du känner dig efter åtta timmars arbetsdag med rätt belysning, säger hon.
En vanlig missuppfattning är att använda så mycket ljusstyrka som möjligt i en lokal.
Faktum är att många ljusprojekt Emilio och Anna Clara jobbat med har visat att vi använder för mycket belysning.
– Är belysningen bara rätt så kan vi använda mindre belysning. Ofta är fokus mer mot hur mycket watt som behövs – när vi planerar för belysning använder vi oss även av mörker och kontraster för att skapa rätt stämning i ett rum. Om det är energieffektiv armatur klarar man sig med mindre. Den som är mest hållbar tänker långsiktigt och köper in den belysning som behövs och där den gör mest nytta, förklarar Emilio.
Lighting by Ström är också medlem i Green Light Alliance – ett globalt ljusnätverk där alla som jobbar med belysning kan ansluta.
– Vi vill sprida kunskap så att det blir lättare för våra kunder att ta beslut. Ju fler som hör talas om vilka möjligheter det finns, desto större påverkan kan vi göra på större bolag och i slutändan mer för en hållbar belysning, säger Anna Clara.
Här finns inspiration att hämta från aktuella fallstudier, föreläsningar och möjligheten att mäta hur hållbar en belysning är.
Lighting by Ström har fått en bra start i Umeå och det långsiktiga målet är att påverka makthavare och utförare att införliva en långsiktig plan för belysning.
– Svenska städer som Stockholm och Göteborg har en ”masterplan” för sin belysning, det borde finnas här också. Titta till exempel på byggplanerna som finns på Ön i Umeå, där man planerar för höghus och massa bostäder. Där har byggherren ansvar för huset och kommunen för vägen. Du får vägar och hus – inte en destination där allt sitter ihop. Torget och Stadshuset har en komplett plan med belysning som säger något om platsen, vilket tempo du vill ha på en väg, säkerheten på gatan och känslan när man kommer fram, säger Anna Clara.
– Vi vill starta den här typen av diskussioner i Umeå. Vi har erfarenhet från ”masterplans” från både Egypten och Dubai och vill visa hur det kan bli en del av kommunens befolkningsplan, säger Emilio.
Bild: Anna Clara Sandgren och Emilio Hernandez, Lighting by Ström
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.