LunaLEC redo att inta världsmarknaden

Tänk dig ett lysande plåster som går att spreja eller måla på kroppen. LunaLEC har en revolutionerande teknik som kan åstadkomma mycket gott i världen – till en billig kostnad.

 

När Umeåföretaget hamnade på 33-listan över Sveriges unga teknikbolag var det bara ytterligare ett bevis på att de tillhör landets främsta teknikbolag. LunaLEC med sina representanter i Andreas Sandström och Christan Larsen, pitchade tekniken för att tillverka tunna och flexibla ljuskällor på ett så framgångsrikt sätt att juryn valde deras produkt.

– Jag tror det var en styrka för oss att vi hade med en prototyp. Medan de andra pratade om sina idéer kunde vi faktiskt demonstrera ett nytt och unikt plastark, säger Andreas.

Under en turné i Sverige utses årets 33 hetaste unga teknikföretag, sammanfattat till 33-listan. Det är tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik som har skapat listan under rubriken:

Vilka av dagens teknik-startups har potential att bli morgondagens börsjättar?

LunaLEC har fått affärsstöd via Uminova Innovation och de ingår i Cleaner Growth. Patrik Stafshede, vd för LunaLEC, ser flera fördelar med att vara en del av Cleaner Growth.

– Nätverksbyggande tar tid och resurser, och det är svårt att veta vilka kontakter som är värda att vårda. Genom att ingå i Cleaner Growth får man hjälp med både nätverksbyggande och kvalitetssäkring av motparterna, säger Patrik.

– Cleaner Growth ger oss dessutom en möjlighet att välja vilka av deras aktiviteter vi vill medverka i, vilket gör att nätverksbyggandet blir mer selektivt och effektivt. De har bland annat hjälpt oss att underhålla våra kundkontakter i USA, säger han.

Tekniken som LunaLEC har forskat fram använder samma lysande material som OLED-tekniken, som bland annat finns i Samsungs mobiltelefoner som skärm. Skillnaden är att de kan göra ljuskällor till en bråkdel av kostnaden jämfört med OLED. LunaLEC kallar sin teknik för LEC – det är en ljusemitterande elektrokemisk cell i plast som leder ström och kan lysa.

Plasterna kan göras flytande, vilket förenklar tillverkningen.

– Det blir som ett bläck som går att spreja eller pensla ut, vilket öppnar upp för en ny tryckteknik. Man skulle kunna köra ut kilometervis med lysande filmer, men först måste man hitta en marknad och köpare. Det är det vi jobbar på nu, säger han Andreas.

Medicinska företag har sökt upp LunaLEC under de senaste två åren.

– Det finns medicinska studier som pekar på att ljus har en helande effekt, och när vi började inse det blev responsen från sjukvården enorm. Marknaden är stor och vi pratar med intressenter över hela världen, säger Andreas.

– Gulsot, till exempel, behandlas med blått ljus, men då måste patienterna ligga inne på sjukhus. Tänk om det skulle räcka med att de fick ljusbehandling med något som vi sprejar på kroppen, så att de skulle slippa sjukhuset, fortsätter han.

Det finns också andra användningsområden – ett mjölkpaket som börjar lysa när bästföredatumet har passerat, eller en artificiell himmel i taket i stället för lampor.

– Vi har en jättehäftig teknik, men vad ska bli vår första produkt? Nu har vi kunder som har en massa idéer som vi ska förverkliga till produkter. Det känns som att vi har en väldigt spännande framtid, säger Andreas.

Målet är att bygga upp en egen pilotproduktionslina och utvecklingsavdelning i Umeå, med spetskompetens inom bland annat organisk elektronik. LunaLEC har i dagsläget fyra anställda.

Top