Nu kommer ny teknik för en bättre värld

Ny teknik kan bidra till en bättre värld. Det var budskapet när Umeå Tech Arena arrangerades, också denna gång inför fullsatt lokal.

Intresset för Umeå Tech Arena fortsätter att vara mycket stort. När vårens arrangemang går av stapeln på Norrlandsoperan är det än en gång fullbokat till sista plats med 450 deltagare i publiken. Denna gång är temat ”Good Tech – not just another app”, teknik för att skapa en bättre värld visar sig vara lockande.

– Vi vill visa upp lokala exempel på entreprenörer som använder sig av tekniska lösningar för att göra gott för planeten, människor och samhället i stort. Men vi ger också investerares perspektiv på dessa lösningar och hur man själv kan jobba med teknik med positiv inverkan, säger Linus Stark, marknadsförare på Uminova Innovation.

17 globala mål

För Uminova Innovation, som arrangerar Umeå Tech Arena, är frågorna om teknik för framtiden viktiga, inte minst med tanke på att inkubatorn aktivt arbetar med de 17 globala klimatmål som FN sammanställt, något som verksamhetsledare Maria Olofsson berättar om under kvällen. Det är mål för en bättre värld som många startupbolag fokuserar på, betonar hon.

– Startupbolagen har tekniken för nya lösningar. Det vi behöver just nu är att bromsa vissa teknologier och lyfta andra som kan rädda vår framtid. Det är både små och stora val som vi behöver göra för att förändra våra beteenden, säger Maria Olofsson.

Trendspaning inför framtiden

Bland föreläsarna finns Daniel Akenine, teknikchef hos Microsoft, som delar med sig av kommande tekniktrender. Med avstamp i en rapport från World Economic Forum spanar han fram mot år 2025. Rapporten hävdar att vi då får se den första staden med över 50 000 invånare utan trafikljus, transplantationer med 3D-utskrivna levrar, självkörande bilar och uppkopplade kläder.

Daniel Akenine refererar även till en trendrapport som säger att upp mot hälften av alla jobb i samhället kommer att försvinna. Något som kan ses som en utmaning men också som en möjlighet till något nytt.

– Med ny teknik ersätter vi idag våra hjärnor, tidigare har teknik främst ersatt våra muskler. Det kommer att innebära stora utmaningar och förändringar. Kanske kommer vi att få mycket mer fritid som innebär att människor får tid att skapa en mängd nya arbeten som vi inte känner till idag, säger Daniel Akenine.

Miljö och klimat viktigt för investerare

Investerarna Lena Fridlund Forsgren, Partnerinvest Norr, och Anna Nordlander, Acnor, deltog också i samtalet kring hur teknik kan bidra till att göra gott. Kanske finns något sådant inom miljöområdet, menar de.

– Vi är mycket intresserade av att hitta bolag inom cleantech att investera i, säger Lena Fridlund Forsgren.

Anette Nordvall, investerare i bland annat satsningen We don’t have time, menar att vi måste radikalt förändra det liv vi lever.

– Vi behöver mer av action. Om alla bidrar med en sak idag och två saker näsa vecka kommer mycket att hända. Vi behöver mindre av klimatångest och mer av action, säger Anette Nordvall.

– Vi måste få in det i vår DNA. Vi kan inte fortsätta överkonsumera som vi hittills gjort. Sluta köpa massa saker, börja byta med varandra, uppmanar hon publiken.

Umeås egna exempel

Två av Umeås startupbolag deltog också under kvällen, båda med ett budskap om en bättre framtid med stöd av teknik. Jonas Andersson, vd för Dicom Port, berättade om hur hans bolag kan bidra till större kvalitet inom vården för ökad upptäckt av cancer med säkrare teknik för röntgen och radiologi. Tomer Shalit, vd för ClimateView, visade hur hans företag tagit fram ett helt nytt sätt för att visualisera koldioxidutsläpp, en teknik som förväntas ge stort avtryck på klimatomställningen.

Text: Mikael Hansson, Uminova Innovation

Bild: Patrick Trädgårdh

 

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.