Original Creation får en miljon till från prestigefyllt innovationsprogram

Original Creation i Umeå, ett deep tech-bolag som specialiserar sig på spårbarhetssystem för tillverkande bolag, har fått fortsatt finansiering från Innovations-och forskningsprogrammet Avancerad digitalisering som ABB, Ericsson, SAAB, Teknikföretagen och Vinnova står bakom.

Programmet vill driva på framtidens avancerade, hållbara digitala lösningar för att öka konkurrenskraften för svensk industri, så att Sverige behåller sin spets inom både forskning och utveckling av nästa generations digitala lösningar. Under åren 2023–2027 kommer programmet att omfatta omkring 4,5 miljarder kronor.  

– Vi är oerhört stolta och tacksamma. Det här gör det möjligt för oss att snabbt gå vidare med validering av både de tekniska och kommersiella aspekterna av vår plattform, säger Linnea Brännström, VD och grundare.

Original Creation skapar en lösning som tusentals tillverkande bolag inom EU snart kan komma att behöva.

Under 2024 förväntas nämligen EU-förordningen ESPR klubbas. Med den vill EU både göra hållbara produkter till norm på EU:s inre marknad, och minska produkters miljöpåverkan under hela livslängden. Med på köpet följer då krav på så kallade digitala produktpass. Produktpassen, som ska ge information om produkters faktiska ursprung, komplett materialinnehåll och klimatavtryck, ska gälla nästan alla produkter som tillverkas, säljs och används inom Europa.

Original Creations lösning är en plattform för tillförlitlig spårbarhet, från utvinning till återvinning. Blockchain är en del av teknologin.

– De dagliga verksamhetsprocesserna i de olika industrierna som kommer att omfattas av lagkraven skiljer sig åt avsevärt. Original Creations plattform är anpassad för att möta förutsättningarna i alla branschtillhörigheter, säger Linnea.

Original Creation får från programmet Avancerad digitalisering 1 miljon kronor för att testa och utvärdera den tekniska lösningens kapacitet i verkliga miljöer. Detta genom pilotprojekt där produktägaren får möjlighet att testa plattformen och komma med input kring funktioner och användarvänlighet. Bolaget är intresserat av att komma i kontakt med företag som vill påbörja sin spårbarhetsresa.

Text: Uminova Innovation

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.