Sex års forskning banar väg för fossilfri järn- och ståltillverkning i industriell skala

HYBRIT-initiativet presenterar nu resultatet av sex års forskning i en slutrapport till Energimyndigheten. Rapporten visar att direktreducerat järn framställt med HYBRIT-processen har fördelaktiga egenskaper jämfört med järn som framställs med fossila bränslen. HYBRIT har sökt och fått flera patent baserat på de framgångsrika resultaten, och projektet fortsätter nu i nästa fas där processen implementeras i industriell skala.

HYBRIT-projektet har sedan starten 2016 gjort stora framsteg inom fossilfri ståltillverkning. SSAB investerar nu stort för att ställa om hela det nordiska produktionssystemet och har börjat leverera fossilfritt stål i mindre skala. HYBRIT är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, med målet att eliminera koldioxidutsläpp genom att ersätta kol med fossilfri vätgas och el. Detta kan minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med över 10%.

Pilotprojektet har visat att den fossilfria värdekedjan fungerar i semi-industriell skala, med över 5 000 ton vätgasreducerat järn producerat. Resultaten från sex års forskning bekräftar HYBRITs fossilfria process, inklusive utvecklingen av en ny vätgasbaserad teknik och en fossilfri järnprodukt med bättre egenskaper än traditionellt järn.

HYBRIT går nu in i nästa fas, med fortsatt forskning och utveckling för att stödja industrialiseringen av tekniken. En demonstrationsanläggning planeras i Gällivare, och pilotprojektet för lagring av fossilfri vätgas i Luleå fortsätter till 2026.

Klicka här för att läsa mer om HYBRIT!

Fotograf: Åsa Bäcklin

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.