Sidoströmmar från Metsä Board blir strö till djurstallar

Soilfood, ett nordiskt företag inom cirkulär ekonomi, undersöker nu möjligheten att använda fiberrika sidoströmmar från Metsä Boards fabriker som råmaterial till ladugårdsströ. Att höja förädlingsvärdet på återvunna produkter från sidoströmmar är en del av den cirkulära ekonomin, där målet är att hålla råmaterial i bruk så länge som möjligt.

Metsä Board tillverkar kvalitetskartonger av nyfiber, med fokus på lätta och högkvalitativa falskartonger, serveringsförpackningar och vita kraftliners. De fiberhaltiga restfraktionerna från tillverkningen av dessa skulle kunna användas som råmaterial till ströfibrer som används för djurhållning.

– Ett av Metsä Boards hållbarhetsmål för 2030 är att 0 ton av vårt processavfall ska gå till deponi. Därför letar vi, tillsammans med våra partners, efter nya användningsområden för det avfall som genereras i produktionen. Ströfiber är ett nytt bra exempel på att processavfall kan vara en användbar sidoström som innehåller värdefulla råvaror som kan användas om igen, säger Kaisa Malinen, kvalitets- och miljöchef på Metsä Board.

Soilfood undersöker nu möjligheten att använda de fiberhaltiga sidoströmmarna från Metsä Boards fabriker som råmaterial till ströfiber. De nya ströfibrerna är ett alternativ till de traditionella strömaterial som används i djurstallar och där hög absorptionsförmåga är en efterfrågad egenskap.

– Det nya strömaterialet, utvecklat från industrins fiberhaltiga sidoströmmar, är ett cirkulärt och hållbart alternativ för framtiden. Dess egenskaper gör det lämpligt som strömaterial både för boskap och hästar, säger Soilfoods koncernchef Eljas Jokinen.

Efter användning kan ströet spridas på åkrarna, där det ökar markens kolförråd. Liknande träfiberbaserade råvaror används inte bara i ströfibrer utan även i jordförbättringsfibrer utvecklade av Soilfood. Råvarorna till dessa produkter är också baserade på samarbetet mellan Soilfood och Metsä Board.

Klicka här för att läsa mer om hur sidoströmmar från Metsä Board blir strö till djurstallar!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.