Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
Skellefteå Kraft och Vattenfall gör nu en gemensam satsning för att få elintensiv industri, till exempel datacenter, från hela världen att etablera sig i norra Sverige.
Publicerad i Norran i onsdags kl 12.28 (uppdaterad i onsdags kl 13.48)
– Vi och Vattenfall investerar totalt 50 miljoner kronor under tre år för att få fart på detta. Sätet för organisationen blir Skellefteå och vi skissar nu på ett namn på satsningen som drar igång vid årsskiftet, berättar Hans Kreisel, koncernchef vid Skellefteå Kraft.
I Skellefteå kommer ett antal personer att arbeta med detta, både kring marknadsföring och som kunskapsbärare. Som en del i satsningen vill parterna ta över bolaget The Node Pole som arbetat med att attrahera datacenterverksamhet till Norrbotten.
– Vi kommer också att samarbeta mycket med de sju kommuner i Västerbotten som redan arbetar med detta. Jag upplever att kommunerna tar emot vår satsning med öppna armar. Vi och Vattenfall har en hel del muskler som kan behövas för att lyckas skapa avtal med stora internationella elintensiva industrier. I många fall har vi redan etablerade kontakter med dem, säger Hans Kreisel.
– Hydro66 välkomnar denna nya utökade roll för The Node Pole. Vattenfall är en av våra viktigaste samarbetspartners och vi ser mycket positivt på att de ökar sitt engagemang i att marknadsföra norra Sveriges fördelar till andra innovativa och ledande företag, kommenterar Andy Long vd för Hydro66 datacenter i Boden, Skellefteå Krafts och Vattenfalls nya satsning i ett pressmeddelande.
Hans Kreisel konstaterar att det finns en kraftigt ökad efterfrågan på datalagring runt om i världen.
– Och vår satsning gäller också andra elintensiva industrier, exempelvis de som arbetar med batteritillverkning och produktion av solceller och vätgas.
Han pekar ut tre goda förutsättningar som talar för etableringar i norra Sverige. Dessa är låg klimatpåverkan, tillgång till stabil och förnybar el till konkurrenskraftiga priser och starka lokalsamhällen.
– Viktiga nationella faktorer är att vi har en stabil politik och ekonomi. Vi har också bra infrastruktur för datatransport och en välutbildad arbetskraft
Hans Kreisel lovordar Regeringens förslag om att energiskatten för datacenter, med en installerad effekt på minst 0,5 MW, sänks till samma nivå som gäller för övrig elintensiv industri från 1 januari 2017.
– Förslaget ligger nu på riksdagens bord.
Hans Kreisel hänvisar till en rapport som nyligen publicerades av The Boston Consulting Group, på uppdrag av Business Sweden.
– Den visar på att stor global efterfrågan på nya datahallar skulle kunna leda till 50 miljarder kronor i ökat tillskott till svensk ekonomi och leda till 27 000 arbetstillfällen under de närmaste tio åren, avslutar han.
TEXT LARS WESTERLUND
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.