Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
Future Cleantech Solutions har genomfört en analys av hur regionens små och medelstora företag kan bli en del av den förväntade vätgasekonomin i framtiden. Analysen är gjord i samarbete med H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia-projektet, som samlar Österbottniska aktörer kring vätgastemat för att identifiera nya samarbetsmöjligheter och utveckla det lokala ekosystemet.
Analysen presenterades på ett webbinarium 20 januari då Kjell-Owe Ahlskog gick igenom vätgasbranschens utveckling globalt, nationellt och regionalt. I rapporten "Små och medelstora företags roll i den framtida globala vätgasekonomins ekosystem" redogörs bland annat för vilka aktörer som redan är verksamma inom vätgasbranschen och vilka framtidsplaner de har. Huvudfokus i rapporten är hur regionens små och medelstora företag kan bli en del av den framtida vätgasekonomins ekosystem.
– Den förväntade utvecklingen är att grön vätgas ska ersätta dagens gråa vätgas i industriprocesserna och göra till exempel stålindustrin fossilfri samt ersätta fossila bränslen i transportsektorn. Dock kommer omställningen till ett mer vätgasbaserat energisystem att ta tid. Vätgas ska inte ses som en konkurrent till el- och batterisektorn utan snarare som ett komplement, påpekade Ahlskog.
– Finland och Sverige har relativt lite erfarenhet av vätgas och ingen infrastruktur för distribution och användning av naturgas, men ett väl utbyggt kraftnät. På nationell och regional nivå är det viktigt att nätverka, bevaka intressen och sprida kunskap. Företagen kan förbereda sig genom att skaffa kunskap om vad som är på gång och säkerställa att de har rätt kompetens. Det viktigaste är att samarbeta och inte konkurrera, förklarade Ahlskog.
Kaisa Penttilä presenterade H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia-projektet, och påpekade samtidigt att förändringen pågår och att framtiden inte är låst på något sätt:
– Vätgasekosystemet utvecklas baserat på beslut av företagsledare och politiska beslutsfattare. Men nu är det rätt tillfälle att tänka på om man vill så att säga vara med och baka kakan eller om man sedan vill köpa kakan från butiken.
Har du frågor om vätgasstudien, kontakta:
Lasse Pohjala
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK
lasse.pohjala@vasek.fi
Kjell-Owe Ahlskog
Alcea
kjell-owe.ahlskog@alcea.fi
Har du frågor om H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobothnias verksamhet, kontakta:
Kaisa Penttilä
Handelshögskolan Hanken
kaisa.penttila@hanken.fi
Future Cleantech Solutions var ett treårigt projekt som pågick under åren 2019-2021 och finansierades till 60 procent av Interregprogrammet Botnia-Atlantica. Övriga finansiärer var Österbottens förbund, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Umeå kommun, Umeå Energi, Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Örnsköldsviks kommun, VASEK Vasaregionens Utveckling AB, Teknologicenter Merinova, Vasa stad, Karleby stad och Karlebynejdens Utveckling AB KOSEK.
Text och bild: Vasek
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.