Ståljätten investerar i Envigas för en grönare omställning

Bureåbaserade Envigas och Outokumpu har gått samman i ett spännande partnerskap för att driva den gröna omställningen framåt. Den finska ståljätten har ambitiösa hållbarhetsmål och investerar 9,9 miljoner euro i Envigas, som ligger i framkant i utvecklingen av biokol. 

– När man ska bygga en ny industri från grunden behöver man kroka arm med rätt partners och därför känns det här som en viktig milstolpe, säger Lars-Gunnar Almryd, VD för Envigas.

Envigas har arbetat med att bygga och skala upp sin verksamhet i Bureå under flera år nu, och parallellt har man genomfört projekt inom metallurgisk industri, där man testat olika batcher (partier) hos intressenter. Tekniken bygger på pyrolys, där biomassa omvandlas till biokol genom upphettning utan syre. Biokol kan spela en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen, vilket gör det särskilt intressant inom stålindustrin.

– Biokol blir en viktig del i den gröna omställningen. Vätgas i all ära men det är ingen lösning för Outokumpu eftersom väte inte kan användas som reduktionsmedel vid deras ferrokromsmältning på grund av de höga temperaturer som krävs. Och det är ju krom som gör stålet rostfritt. Då är biokol helt rätt verktyg för dem och en avgörande komponent i deras strävan att minska koldioxidutsläppen, säger Lars-Gunnar.

Lars-Gunnar Almryd är VD för Envigas.

"Ledande teknologi"

Under 2023 har Outokumpu arbetat med en färdplan för att bygga upp försörjningen av biomassabaserade råvaror för framtiden som biokol och biokoks. Det består av en blandning av möjligheter:

  • Egen produktion.
  • Externa inköp.
  • Partnerskap, att aktivt stödja och engagera sig i initiativ som redan arbetar med att etablera biokolstillverkning.

– De arbetar med alla tre områden och beslutade också att investera i Envigas då det ses som det mest gynnsamma tillvägagångssättet i närtid. De hade identifierat oss som det företag inom branschen som hade den mest framstående teknologin för biokolstillverkning, vilket känns jätteroligt, säger Lars-Gunnar.

I november fullbordades investeringen i Envigas, med ett värde på 9,9 miljoner euro för att förvärva en ägarandel på 20 procent. Partnerskapet innebär en gemensam satsning på att utveckla biokolsteknologin och minska koldioxidutsläppen. Genom samarbetet kommer båda företagen att dra nytta av varandras kompetens och resurser för att accelerera utvecklingen.

– Det är väldigt klokt av Outokumpu. När man ska bygga en ny industri behöver olika aktörer i värdekedjan ta en risk och gå in aktivt för att det ska hända och de vill ta på sig rollen som en aktiv partner, säger Lars-Gunnar.

Rejäl uppskalning

Partnerskapet mellan Envigas och Outokumpu representerar en viktig milstolpe i arbetet mot en mer hållbar framtid för stålindustrin.

Det är dock inte bara företagspartnerskapet som är intressant utan också processen bakom och de potentiella framsteg som kan göras inom biokolsteknologin för att möta de enorma behoven inom stålindustrin.

– Vi har genomfört betydande tester i mindre skala med batchstorlekar på cirka 100 ton, vilket tydligt visar vår kapacitet. Men för att möta den växande efterfrågan på marknaden, där behoven förväntas öka till 350 000 ton fram till 2030, måste vi ta steget upp till en högre nivå, säger Lars-Gunnar.

En av de utmaningar som företaget står inför är att hitta fler partnerskap med viktiga aktörer för att möjliggöra uppskalning av verksamheten. Offtake-avtal, där en kund förbinder sig att köpa en produkt för en tid framöver, spelar en central roll för Envigas.

– En nyckelkomponent för att finansiera uppscaling är offtake agreement, och det innebär att du har en kund som kan betala för biokolet framöver. Det gör att vi minskar risken på vår investering i det här, säger Lars-Gunnar.

Skapa en stabil försörjningskedja

I det avseendet har Envigas funnit en idealisk partner i Outokumpu, vars behov av biokol i sin verksamhet skapar en stabil efterfrågan.

– De har höga ambitioner och som mål att minska sin koldioxidbelastning med 42 procent till 2030 (referens 2016) och av det är biokol en viktig komponent.

För Outokumpu handlar det om att inte bara minska sitt koldioxidavtryck utan också om att säkra en stabil och hållbar försörjningskedja för biokol.

– När man talar om produktion och konsumtion är det avgörande att skapa en stabil och kostnadseffektiv logistikkedja, inklusive packning, leverans och mottagning. Att frakta stora mängder kräver olika strategier och tekniker, och det är något vi aktivt ska utforska och utveckla tillsammans. När det kommer till att driva stora projekt har Outokumpu mycket att bidra med, säger Lars-Gunnar.

Klicka här för att läsa mer om Envigas!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.