Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
Startup-företag blir en viktig del i miljön kring den batterifabrik som planeras i Sverige. Det menar Carl-Erik Lagercrantz, medgrundare av Northvolt, företaget bakom fabriken.
– Vi har en entydig plan med ett antal grundkomponenter. Där ser vi vikten av att ha ett ekosystem etablerat kring den här typen av storskalig verksamhet. Det är en otroligt viktig komponent, säger Carl-Erik Lagercrantz, medgrundare till Northvolt, när han deltar vid Energimyndighetens konferens Energiutblick under tisdagen i Stockholm.
Enorm produktion av batterier
Som ni kan ha läst här har planerna på den gigantiska batterifabriken kommit långt. Det fossilberoende samhället ska fasas ut med hjälp av en enorm produktion av batterier. Fabriken kan bli upp till 50 hektar stor till ytan, kosta närmare 40 miljarder kronor och behöva 3000 anställda.
Senast sommaren 2017 kommer Northvolt besluta var fabriken ska byggas. Spaden sätts i marken året därpå, under 2018. Första batterierna ska sedan levereras 2020, allt enligt den tidsplan som grundarna av företaget satt upp.
Behov av startup-företag
För Northvolt är det bygget av den storskaliga fabriken som är i fokus, men Carl-Erik Lagercrantz betonar vikten av ett levande ekosystem runt anläggningen.
– Storskaligheten möjliggör för andra applikationer, även om det inte är något som vi, per se, investerar i. Vi bygger den storskaliga fabriken, men i kölvattnet har vi redan nu etablerat ett nära samarbete med forskning och innovation, och självklart också startup-världen, förklarar Carl-Erik Lagercrantz för Infotech Umeå.
Ekosystem ger dynamik
– Att ha ett kluster av innovatörer och entreprenörskap ger en symbios som skapar dynamiska effekter. Silicon Valley är ett praktexempel på det, där en sammanvävd struktur av kompetens och kompetensöverflyttning mellan olika industrier ger fantastiska nya möjligheter.
Exakt hur startup-företag kan knyta an till batterifabriken går Carl-Erik Lagercrantz inte in på. Men att det finns stora möjligheter för entreprenörer som har idéer kring energi och energilagring att finnas med i ekosystemet står klart.
Här finns många områden att anknyta till. Även om elbilar är det som en kommande batterifabrik ofta förknippas med så betonar Carl-Erik Lagercrantz att efterfrågan finns inom flera sektorer. Energibolagen liksom de stora industrierna är två andra aktuella branscher. Här nämner han två exempel på företag som ställer om.
– Husqvarna går mot hundraprocentig elektrifiering 2025 med batteridrift av alla sina produkter. Stena är ett annat typexempel på företag som elektrifierar hela sin fartygsflotta.
Energiminister Ibrahim Baylan betonar att Sverige måste vara med och driva omställningen till ett energihållbart samhälle.
Energiministern om elbilar
Med under konferensen deltar även energiminister Ibrahim Baylan. Han betonar att Sverige måste vara drivande i den omställning som hela samhället står inför på energisidan.
– Transportsektorn är särskilt viktig. Alla inser att det inte går att fortsätta som vi gör. Utvecklingen kring energilagring gör att vi snart kan få fram personbilar som går på elektricitet till konkurrenskraftiga priser. Det har redan aviserats bilar till en kostnad av 350 000 kronor som klarar 30, 40 mil per laddning.
– Det är klart att det är en gamechanger på många sätt, understryker Ibrahim Baylan.
Sverige ett bra alternativ
En batterifabrik i Sverige kan komma att bli en mycket viktig del i denna omställning som energiministern ser framför sig. Något som Carl-Erik Lagercrantz också betonar.
– Sverige är ett bra alternativ. Här finns närhet till råvaror som bryts av Boliden och andra, säger Carl-Erik Lagercrantz, även om han fortfarande är tystlåten om var batterifabriken kan komma att byggas. Men senast sommaren 2017 ska beslutet vara taget.
Text och bild: Mikael Hansson, Infotech
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.