Tips om stöd lockade många företag

Vilka stöd kan man egentligen söka som cleantech-företag i vår region? När ett fullsatt Cleantech Meetup arrangerades i Umeå presenterades massor av möjligheter. Tydligaste exemplet på framgång levererade Inpipe Sweden.

– Kan ett litet företag från Vilhelmina ta sig ut på världsmarknaden och nätverka, skapa konkreta affärer, så kan alla företag göra det, säger Rolf Näslund, försäljnings- och marknadschef.

Som medlem i North Sweden Cleantech har Inpipe Sweden kunnat ta del av affärsnätverket och den rådgivning som finns kring internationalisering. Inpipe Sweden har en innovation som kan renovera läckande avloppsnät över hela världen och därmed bidra till att åtgärda ett stort samhällsproblem – utan att behöva gräva ett spadtag.

Senaste året har Inpipe Sweden gjort en resa som är på väg att ta företaget in på den gigantiska marknaden i Indien.

– Mycket startade i Barcelona på Smart City World Expo som North Sweden Cleantech, Handelskammaren Västerbotten och Enterprise Europe Network bjöd in oss till. Väl på plats fick vi fick möjlighet att träffa mycket folk med rätt kontakter, också tack vare Business Sweden och Energimyndighetens program India-Sweden Innovations Accelerator som vi blev antagna till, säger Rolf.

Detta ledde till en resa till södra Indien och möten med Mahindra Group som är ett av världens största företag. På stående fot erbjöds Inpipe Sweden ett pilotprojekt i en av de sex städerna som Mahindra själva byggt upp.

– Mitt råd till alla här inne är: samverka och prata om hur ni kan hjälpa varandra. Det finns otroligt mycket kompetens här i vår region och jag kan inte nog understryka hur lyxigt det varit att få hjälp av North Sweden Cleantech, Business Sweden och Energimyndigheten det här året.

Rolf Näslund från Inpipe Sweden rådde deltagarna vid Cleantech Meetup att samverka.

Business Swedens stora kontaktnät

Andreas Bergéli, som jobbar på Business Swedens kontor i Umeå, var också på plats och berättade om deras program riktat mot småföretag. De erbjuder kostnadsfria och subventionerade tjänster som är skräddarsydda till företag som vill växa internationellt – Business Sweden har globala rådgivare på fler än 40 utlandskontor. Det kan handla om att matcha svenska företag med utländska leverantörer.

– Vi har bra ingångar till multinationella företag eftersom vi ofta har kontor på svenska ambassader. Vi jobbar även med att ta emot utländska aktörer som vill komma hit och etablera sig. Det är hårt tryck på det, tack vare efterfrågan på vår gröna energi. Därför är det alltid intressant med cleantech-företag. Många av de acceleratorprogram vi har med Energimyndigheten bygger på företag med hållbar teknik, säger Andreas.

– En väldigt vanlig fråga just nu kommer från företag som behöver flytta sin produktion från Kina och vill hitta en underleverantör närmare i Europa. Där kan vi gå in och stötta via vårt nätverk, säger Andreas.

EEN hittar rätt partner

Enterprise Europe Network Västerbotten (EEN) är en del av Uminova Innovation i Umeå. Peter Bäckström är specialist på internationell affärsutveckling och hjälper bolag i regionen att hitta affärs- och utvecklingsmöjligheter inom EU. Deras tjänster är kostnadsfria och riktar sig mot innovativa små- och medelstora företag.

– Det handlar mycket om att hitta rätt partners, kanske behövs det en utvecklingspartner som har kompletterande kompetens eller teknologi. Vi är gärna med och mejslar fram vilken typ av partner som behövs och vilka krav man kan ställa innan vi går ut i våra nätverk och söker, säger Peter.

EKN kan täcka upp finansiellt

Många känner kanske inte till att myndigheten Exportkreditnämnden (EKN) kan möjliggöra för svenska företag att ta klivet ut på marknaden och exportera. Det gäller både varor och tjänster, oavsett storlek på företag. EKN kan vara med och täcka 50 procent av risken om ett företag behöver lån eller checkkredit. Lever företaget dessutom upp till kraven inom EU:s gröna taxonomi finns en grön kreditgaranti som gör att EKN täcker upp till 80 procent av den utestående krediten.

– Vi har en rad olika möjligheter som ska underlätta för svenska företag och vi kan finnas med i flera steg under hela affären, så att det blir en trygg process, säger Anna Långström, Regionansvarig norra och mellersta Sverige.

Nefco är med hela vägen

Nefco är den nordiska gröna banken som grundades 1990 och ägs av Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland. Fredrik Larsson är finansieringsrådgivare och baserad i Stockholm:

– Vi erbjuder finansiering till små- och medelstora företag och förvaltar drygt 6 miljarder kronor. Vi har genom åren finansierat 1600 miljöprojekt och grundkraven är att det ska vara långsiktigt, grönt och hållbart.

Även om de inte har en affärsrelation i dag så använde Fredrik just Inpipe Sweden som ett talande exempel på hur Nefco kan hjälpa till.

– Företag vill etablera sig i Indien men är inte exakt på det klara med hur. I teorin så kan vi stå för ett bidrag om man inte vågar ta risken. I nästa skede kanske de behöver påvisa att det finns produktionskapacitet och då har vi en lånelösning på upp till fem miljoner – i nästa steg när det ska etableras en fabrik kan vi vara katalytisk och samla finansiärer till det här bygget av fabriken och uppskalningen, säger Fredrik.

Tre konkreta möjligheter

I en slutpanel deltog tre parter som alla kan stötta cleantech-företag på olika sätt för att ta idéerna vidare.

* Magnus Rudolfsson är koordinator och forskare på Biomassateknologiskt Centrum (BTC). Han presenterade hur deras forskningsanläggning på Teg i Umeå kan förprocessa biomaterial för olika ändamål, med visionen att utveckla innovativ teknik.

* Sofia Mayans på SLU Holding berättade hur de kan hjälpa företagare att verifiera sina idéer – allt från juridisk hjälp, marknadsanalyser, bygga prototyper, finansiering och till vägledning.

* Jenny Nordén jobbar på Länsstyrelsen Västerbotten med att samordna energi- och klimatfrågor där Klimatklivet ingår vilket finansieras av Naturvårdsverket.

– Vi stöttar fysiska åtgärder som bidrar till att minska koldioxidutsläppen. Ny teknik är extremt välkommet så kontakta mig, hälsade Jenny.

 

Klicka här för att läsa mer om Inpipe Sweden!
Klicka här för att läsa mer om Business Sweden!
Klicka här för att läsa mer om Enterprise Europe Network (EEN)!
Klicka här för att läsa mer om Exportkreditnämnden (EKN)!
Klicka här för att läsa mer om Nefco!
Klicka här för att läsa mer om Biomassateknologiskt Centrum (BTC)!
Klicka här för att läsa mer om SLU Holding!
Klicka här för att läsa mer om Länsstyrelsen Västerbotten!
Klicka här för att läsa mer om Klimatklivet!

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.