Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
Förra veckan välkomnade Smart City Swedens noder, Öst, Mitt och Nord representanter från det ukrainska energiföretaget DTEK, till ett webinar med fokus på den svenska energisektorn. 40 högt uppsatta chefer deltog för att lära sig mer om svenska hållbarhetslösningar, undersöka huruvida det är möjligt att implementera dessa i deras grupp och för att hitta samarbeten med svenska företag.
Det digitala besöket började men en översikt av den svenska energisektorn, en presentation från Josephine Bahr Ljugdell, direktör för internationella frågor vid Energimyndigheten.
Under presentationen diskuterade Josephine Sveriges energipolitiska mål, som att 100% förnybar energiproduktion till 2040 och 50% mer effektiv energianvändning till 2030 (jämfört med 2005). Därefter följde en presentation där Dan Andersson, VD för Ecodatacenter, som pratade om dataindustrin i Sverige och visade en virtuell tur av Ecodatacenter i Falun.
Nästa talare var Ronny Arnberg, Senior Advisor vid Borlänge Energi och IVL som talade om avfall-till-energi. Den ukrainska gruppen var väldigt intresserade av Sveriges avfallshantering och de hade stort intresse i hållbara lösningar för återvinning av avfall. Under mötet var deltagarna intresserade av att veta mer om hur avfall-till-energi-projekt skulle kunna genomföras i Ukraina. Ett uppföljningssamtal är bokat med Ronny Arnberg för fortsatt diskussion och att hitta konkreta samarbetsmöjligheter.
Efter lunch berättade Jasmin Noori, affärsutvecklingschef vid Northvolt, om batterier och energilagring. Northvolt grundades med missionen att bygga världens grönaste batteri för att möjliggöra den europeiska övergången till förnybar energi. 2017 började Northvolt bygga sin giga-fabrik, Northvolt Ett, i Skellefteå och en demonstrationsfabrik och forskningsanläggning, Northvolt Labs, anläggs i Västerås, Sverige.
Ett annat företag som var av högt intresse för delegationen var Againity. Againity från Norrköping är ett innovativ företag i energisektorn som tillhandahåller hållbar elektricitet genom en småskalig, lokal och kostnadseffektiv ORC-applikation. Elin Ledskog, säljchef vid Againity, förklarade hur deras turbin kan vända låggradig spillvärme till elektricitet. Hon beskrev hur deras system kan installeras, fördelarna med det och hur det kan minska CO2 utsläpp. Elin visade även en video från en av deras anläggningar under online-mötet.
Den sista talaren för dagen var Jelena Angelis, forskningsanslag och partnerskapsexpert vid House of Innovation. House of Innovation är ett forsknings- utbildnings- och innovationscenter vid institutionen för entreprenörskap, innovation och teknologi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Jelena gav deltagarna ett smakprov på deras arbete där visionen är att bli ett globalt benchmark för deras samarbete med industrin och genom ledarskap i utvalda kunskapsområden. House of Innovation har mer än 110-partnerföretag som arbetar tillsammans med dem i gemensamma projekt.
Aditi Bhasin från Smart City Sweden modererade webinaret och höll i slutdiskussionen vid dagens slut. Kombinationen av ambitiösa mål för hållbara energisystem och virtuella turer som visade upp dagsläget har inspirerat delegationen. Uppföljningsmöten har bokats för att diskutera potentiella samarbeten mellan de två länderna.
Tack till: Energimyndigheten, Ecodatacenter, Borlänge Energi, Northvolt, Againity och House of Innovation.
Mer information om DTEK
DTEK är den största privata investeraren i Ukrainas energisektor. DTEK Group producerar kol och naturgas, genererar elektricitet vid termisk-, sol- och vindkraftverk, distribuerar elektricitet, levererar elektricitet till slutkunder, tillhandahåller energieffektiva lösningar och utvecklar ett nätverk av EV-laddstationer. DTEK sysselsätter 70 000 personer.https://dtek.com/en/
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.