Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
Med hjälp av infångad koldioxid och vätgas ska Liquid Wind bryta ny industrimark. I Örnsköldsvik planeras den första anläggningen för storskalig produktion av grönt elektrobränsle, stå klar 2024. Det gröna drivmedlet kan revolutionera sjöfartsbranschen vars utsläpp då blir koldioxidneutralt.
Nu söker Liquid Wind redan efter fler platser i Norrland för kommande fabriker.
– Det här är grön el som verkligen kan göra skillnad, säger Claes Fredriksson, vd och grundare.
Det Göteborgsbaserade företaget har tagit på sig ledartröjan i kapplöpningen om att bygga den första stora fullskaleanläggningen för produktion av grönt elektrobränsle, även kallat elektrometanol eller e-metanol.
Så här långt är Liquid Wind något av en framgångssaga – på knappt fem år har Liquid Wind sprungit från startup till scaleup-bolag och bildat ett konsortium med världsaktörer som tyska Siemens Energy och Uniper men även svenska Alfa Laval har klivit ombord.
– Vi har gjort en spännande resa som beror på att den tunga sjöfartsbranschen på kort tid har vaknat och att vi gör precis det kunderna vill – hjälpar dem att nå sina långfristiga hållbarhetsmål genom att minska koldioxutsläppen. Och kundernas gröna bränslebehov växer, säger Claes.
Bild: Sedan Claes Fredriksson startade Liquid Wind för fem år sedan har han fått ombord delägare som Alfa Laval, Uniper och Ørsted - tre storspelare på världsmarknaden som tror starkt på elektrobränslets framtid.
Anläggningen som planeras i Örnsköldsvik har fått namnet FlagshipONE och slutgiltigt investeringsbeslut om cirka 1,5 miljarder kronor kommer tas under 2022.
Liquid Wind rider på framgångsvågen om att alla vill elektrifiera, allt från bilar till sparkcyklar – och stora fraktfartyg. Skillnaden är bara att stora fartyg inte kan elektrifieras med batterier utan här sker elektrifieringen i en flytande form.
E-metanol tillverkas av vätgas och koldioxid. Med hjälp av el från vindkraft spjälkas först vatten till syrgas och förnybar vätgas. Därefter blandas vätgas och koldioxid till e-metanol i en reaktor.
– Det är en elintensiv process men den energi vi paketerar i e-metanolen ger ett väldigt effektivt bränsle. Vi använder värmen för utfällningen av koldioxid och jobbar på att effektivisera hela elprocessen, det är något vi vill optimera så mycket som möjligt, säger Claes.
Slutprodukten är som gjord för att säljas på fartygsmarknaden där företaget än så länge är ensamt i sin nisch.
– Till en början ser vi sjöfarten som den mest troliga slutkunden eftersom de köper mest volym per kundenhet. Enligt vad jag sett finns det idag ingen annan aktör i världen som kan producera elektrobränsle i den här storleken, så får vi igång en fabrik så räknar vi med finansiering till fler. Många väntar på att det här ska komma igång eftersom önskan om en grön sjöfart är stor. Ledande containerredare vill springa fortare än regelverket och säger att de ska vara 100 procent neutrala innan 2040. De har insett vilken konkurrensfördel det är, säger Claes.
Eftersom en majoritet av rederierna inte har alternativ till olja och de inte köper bränslen på långa kontrakt, så finns det möjligheter för en ny stabil elektrobränslemarknad. FlagshipONE i Övik beräknas ge en årsproduktion av 50 000 ton e-metanol.
– Branschen är i stort behov av att minska sitt klimatavtryck. Vi vet att det finns behov för en halv miljon ton årligen från 2025 men att det kommer växa rejält – till 2026 säger våra beräkningar att behovet är uppe i 1 000 000 ton och till 2030 är 5 miljoner ton det minsta marknaden vill ha. Så nu gäller det att skynda på och bygga upp produktionskapaciteten. Vi jobbar med att rekrytera personal och hitta lämpliga platser för att bygga våra nästa anläggningar, säger Claes.
Nu söker Liquid Wind redan efter fler platser i Norrland för kommande fabriker.
– Det här är grön el som verkligen kan göra skillnad, säger Claes Fredriksson, vd och grundare.
Faktum är att man redan anställt en projektdirektör för anläggning nummer två. Liquid Wind har blivit tuffare i sin satsning och tror att de stora rederierna inom 5–8 år valt vem som blir ledande i elektrobränsle.
– Då vill vi vara en av de fem stora spelarna i världen, slår Claes fast.
När intervjun görs har man precis anställt sin 23:e medarbetare och Claes räknar med att ha närmare 100 kollegor inom tre år.
Vad låg bakom beslutet om Örnsköldsvik?
– Här hittade vi en öppenhet och en vilja att prova något nytt hos Övik Energi. Det kräver trots allt mycket mod och tillförsikt när det kommer ett nystartat företag från Göteborg och säger att vi ska borra hål i en skorsten och ta ut er koldioxid, säger han.
FlagshipONE planeras i närheten av det biobränsleeldade Hörneborgsverket som ägs av Övik Energi som man inlett samarbete med. Här i kraftvärmeverket ska koldioxiden fångas in.
– Det centrala för oss är att det är en anläggning som släpper ut koldioxid som är biogen, att den går på bränsle som är organiskt. Där är pappersmassabruk en bra industri, även kraftvärmeverk som baseras på biomassa, säger han.
Liquid Wind har dialoger med industrier i alla de stora städerna längs Norrlandskusten från Gävle upp till Karlsborg om nästa anläggning.
– Vi har tittat runt på ett flertal andra platser och inlett dialoger med möjliga partners där det finns biogen koldioxid och fördelen med elområde 1 och 2 som har lägre taxor. Alla som vill och är intresserade får höra av sig och nu hoppas vi inledningsvis på klartecken att påbörja bygget i Örnsköldsvik till sommaren, säger Claes.
Förutom Alfa Laval och Uniper har danska energijätten Ørsted kommit in som delägare i början av 2022. Ørsted är framförallt en stor aktör när det kommer till att utveckla, bygga och driva havsbaserade vindkraftsparker.
– Det har varit en jätteviktig bit att jobba sig närmare de här stora spelarna. Ørsteds intresse visar hur långt vi har kommit och deras engagemang är ett bevis på den nyckelroll som elektrobränsle kommer att spela i den gröna omställningen, säger Claes.
Liquid Wind grundades 2017 av ingenjören Claes Fredriksson med en bakgrund på Chalmers och långvarig erfarenhet av cleantech de senaste 20 åren. Idag arbetar 23 personer åt Liquid Wind.
Den första anläggningen planeras i Örnsköldsvik och beräknas kosta 1,5 miljarder kronor.
Satsningen kallas FlagshipONE och i konsortiet bakom projektet ingår 1/ Siemens Energy som ska leverera elektrolysörer, samt automatisering och digitalisering 2/ Alfa Laval som är världsledande inom värmeöverföring 3/ Brittiska Carbon Clean Solutions som tillverkar koldioxidinfångningen 4/ danska kemiteknikföretaget Haldor Topsoe som är processexperter 5/ Worley från Australien som bygger anläggningen och har rollen som EPC.
2021 utsågs Liquid Wind till en av de fem bästa energi-startupföretagen globalt av StartUs Insights. För mer information, besök liquidwind.se eller följ Liquid Wind på LinkedIn och Twitter.
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.