Vinnaren av Årets Cleantechprofil
Lusten att skapa för att spara på miljön och energi har alltid drivit entreprenören och innovatören Roger Gustavsson framåt. Idag tilldelades han priset som Årets Cleantechprofil 2018 vid Cleantech Meetup i Skellefteå.
- Det känns såklart jätteroligt att vi och branschen uppmärksammas. Vi ska vara bäst på miljöteknik i vår region och är man det så tjänar man pengar, säger Roger.
Cleantech Meetup syftar till att skapa en återkommande mötesplats för aktörer inom ren energi, grön teknik och hållbar utveckling. Det här var första året som initiativet togs och samlade företag, investerare och myndigheter i Skellefteå.
Årets Cleantechprofil delades ut för andra året. 2017 prisades Laura Vidje, konsult inom hållbar utveckling på Esam. I år blev det alltså Roger Gustavsson på Thordab.
Så här lyder motiveringen:
"Årets Cleantechprofil är en energisk innovatör med ett starkt sinne för affärsutveckling. Hans kompetenser spänner över ett brett fält med en förkärlek till miljöteknik och ett engagemang för att komma till rätta med ett jordklot i akut behov av hållbara lösningar.
Med ett häpnadsväckande produktivt uppfinnarskap, präglat av transparens och nytta för omvärlden, är han en sann inspiratör och en genuin förebild. Det gynnar inte bara regionen utan även mänskligheten i stort.
Roger Gustavsson lever för att uppfinna och bidrar ständigt till att göra världen lite bättre".
Roger är VD på helägda familjeföretaget Thordab som är verksamt i Arnäsvall i Örnsköldsvik och som grundades 1973 av hans pappa Thord. 2018 firar Thordab 45 år av utveckling, legobearbetning och tillverkning av egna produkter som levererats över hela världen och även prisats för sina innovativa lösningar.
Specialistkompetensen är främst inom produktion, mekanik, hydraulik och programutveckling.
Med i företagsledningen finns även bröderna Göran och Urban.
- Vi har hela tiden hållit på med utveckling, kanske spiller det över på nästa generation också genom brorsonen Tommy som jag hoppas tar över en dag, säger Roger.
- Det som driver mig och de andra är att hitta botemedel på slöseriet av energi och miljö. Man kan göra väldigt mycket genom att tänka till och använda digitalisering. Vi kan göra grejer smartare än vad de en gång producerats som. Jag brukar säga - byt inget som fungerar. Det är så jäkla vanligt och slöseri med naturresurser, menar Roger.
Ett tydligt exempel på hur Thordab konstruerar är det luftfilter som de är i färd med att lansera på marknaden. Den patenterade lösningen Hydroren bygger på att luftfiltret torkar ut luften från partiklar och vatten kondenseras bort från hydrauliksystemet. Även oljedimma kondenseras bort.
- Det gör att vi förlänger livslängden på hydrauliksystemet och sparar in på miljön. Med vår produkt kan vi minska antalet partiklar i oljan och filtrera det genom att sluta systemet. Man sparar upp till 60 procent vilket gör att systemet håller 600 gånger längre. Om ett vindkraftverk normalt håller i 20 år men istället får en livslängd på 120 år - då pratar vi två, tre generationer framåt. Snacka om besparing, konstaterar Roger och ger ännu ett exempel:
- En pump med ett läckage på 10 kWh låter inte mycket. Men om en dieselmotor ska driva pumpen som går dygnet runt så är det energiförlust jämförbart med tio hushåll. En hydraulpump på en skogsmaskin har ungefär den effekten - om vi skulle mäta alla hydraulpumpar med läckage så har vi energi för hela Sveriges hushåll som vi eldar för kråkorna.
Roger talar sig varm för att koppla digitala mätare till olika mekaniska lösningar.
- Istället för att köra tills växellådan behöver omfattande reparationer så kan mäta systemet i förebyggande syfte och då kan det räcka med ett packningsbyte. Idag är mättekniken så pass billig att det går sätta in digital övervakning via wifi vilket gör det till en mycket kostnadseffektiv lösning.
Som många andra entreprenörer behövs det muskler för att utveckla miljömässigt hållbara produkter.
- Allt går att tillverka, det som saknas är tid och pengar. Men jag gör väldigt mycket fel när jag testar mig fram - det kanske behövs fem fel för att göra ett rätt och då förstår alla att det behövs medel för att lära sig den rätta vägen, menar han.