Intresseanmälan
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.
Att kontinuerligt analysera malm- och vattenblandningen, slurryn, i ett anrikningsverk är viktigt för processtyrningen – från Skellefteå kommer teknik som ligger i framkant i världen. Företaget Xore har snart funnits i tio år och börjar bli accepterad i en delvis konservativ gruvbransch som upptäcker nya möjligheter med deras teknik.
– Under första halvåret, mitt under brinnande coronapandemi, så strömmade det in fler offertförfrågningar än vi någonsin haft, säger Mikael Normark, vd.
Namnet Xore är en blandning av röntgen och malm på engelska men innehåller även en ordvits som folk inom kodkretsar kanske kan lista ut.
– Vi försökte vara lite kluriga och har förstått att det väcker lite frågor när man pratar med kunder världen över, men det fungerar som en kul ”isbrytare”, säger Mikael.
Tillsammans med delägaren Walter Rönnblom startades företaget 2011. Den ursprungliga tekniken har funnits inom Boliden Mineral AB sedan 1980-talet men av olika anledningar ville man renodla sin verksamhet och där fanns inte utrymme för Boxtay-analysatorerna.
En förfrågan utgick till entreprenören Walter Rönnblom, som jobbat åt Boliden, som tog in Mikael Normark på tåget. En affärsplan utformades där man startade ett nytt bolag, helt utanför Boliden som inte har ägande eller inflytande, och till slut förhandlades det fram en lösning.
– Det har gått bra de här åren, vi har hunnit uppleva både bättre och svagare tider och just nu vet vi precis som alla andra inte vart det här tar vägen. Vi är däremot nöjda över mängden förfrågningar och offerter som kommit in i en takt som vi inte upplevt tidigare. Det tar trots allt tid innan marknadsföringen får fäste internationellt, säger Mikael.
Redan från starten var siktet inställt på att växa utanför Sveriges gränser. 2018 var ett banbrytande år.
– De första åren handlar om att jobba med produktvårdande insatser och lägga upp en internationell plan. För att bli sedd och accepterad måste man dyka upp i olika sammanhang över tiden. Få vågar köpa uppstickaren – för det är det vi är – och för det krävs en modig inköpare, menar han.
Vinst för miljö och plånbok
Man skulle kunna säga att det skett något av ett genombrott i Ryska Federationen. Under 2019 klev man in i Kazakstan och där finns potential i många stora gruvbolag som är i behov av ny teknik som kan ta förädlingen av malm till nya nivåer.
– Vi har kommit in rätt med goda kontakter som har hjälpt oss framåt efter ett målinriktat arbete. I Kazakstan är man öppen för alternativ till de stora drakarna som är våra konkurrenter. Metallpriserna har stigit och automatiseringsgraden är låg i anrikningsverken så det finns mycket för dem att vinna med vår teknik, säger Mikael.
Xores utmaning är att hitta en marknad som har bra potential i storlek men också inte låst in sig till etablerade lösningar. Sydamerika är ett exempel på en gigantisk marknad men som också är väldigt utvecklad och som i många fall hålls av stora konkurrenter.
– Däremot vill vi framhäva oss som den mest teknologiskt framstående lösningen i själva analystekniken, säger Mikael.
Xore har förfinat Bolidens teknik och har nu två modeller – Boxray 24 och Boxray Compact. Analysatorernas styrka är att man optimerar analysprocessen som är både snabbare och mer korrekt än konkurrenterna. Anrikningsverken behöver veta hur mycket metaller som finns i blandningen av malm och vatten, så kallad slurry, för att kunna optimera mängden energi och tillsatser i processkedjan. En energikrävande industri kan alltså spara mycket pengar – samtidigt som man kan utvinna så mycket som möjligt ur malmen.
– Det betyder att jordens resurser nyttjas på ett så nära optimalt sätt som möjligt. Slösar man bort malmfyndigheter och underoptimerar processen är det såklart inte bra miljömässigt och används det för mycket energi är det såklart heller inte bra. Med vår teknik går miljöbitarna hand i hand med det ekonomiska istället för att konkurrera som det gör i vissa branscher, säger Mikael.
Snabbhet och kvalité
En referenskund till Xore hade för låg metallhalt i sin slutprodukt, metallkoncentratet, för att något smältverk skulle köpa upp det. Men sedan investeringen av Xores analysator vände allt över en natt.
– Som genom ett trollslag blev det bättre. Från att ha kostat stora summor varje månad så kunde de helt plötsligt tjäna pengar varje månad för att koncentratet nu gick att sälja. Det är sådan potential vi pratar om, även om inte alla kunder kan visa upp de här siffrorna, säger Mikael.
När fler och fler inom gruvindustrin söker automatiserade lösningar blir tiden också en faktor och det spelar Xore rakt i händerna. Deras teknik gör provtagningen två till tre gånger snabbare utan att kompromissa på mätkvalité. Den större analysatorn har även finessen att varje provström har en helt egen väg från primärprovtagning till analysatorn, vilket gör att proverna aldrig kontamineras.
– Snabbhet och kvalité är våra starkaste kort och det är stora värdehöjare för kunden, säger Mikael.
I Skellefteå finns fyra medarbetare och där sker utveckling, service och underhåll.
– Det mesta av tillverkningen lägger vi ut på underleverantörer här i Skellefteå med omnejd. Vi vill växa med fler marknader runt om i världen men också hitta fler produkter mot gruvindustrin. Alla vill ha mer automation och då behövs det mer instrument, säger Mikael.
På bild: Mikael Normark.
Taggar/ Månadens bolag
Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse.