Flyg och företagssatsningar i fokus under Cleantech Meetup Örnsköldsvik

Samlade i lokalen OffCoff i centrala Örnsköldsvik var olika aktörer från näringslivet och samtliga var nyfikna på kvällens tema Framtidens flygplats och ifall man verkligen kan gå från flygskam till feelgood. Moderator var Maria Soxbo, journalist och grundare till Klimatklubben.se och kvällen bestod av föreläsare, panelsamtal, mingel och ökad insikt i regionens gröna satsningar.

Framtidens flygplats
”Det är inte flyget som är problemet! Det är bränslet. Vi vill utveckla flyget så det blir hållbart och lösningarna finns där ute.” så sa kvällens första talare Marie Torstensson projektledare Grön Flygplats, SRF.

Med en spännande bransch följer många utmaningar och Marie talade om hur spännande det är att vara i sammanhang med cleantechföretag och att få följa dess utveckling. Grön Flygplats och Sveriges Regionala Flygplatser (SRF) har 34 medlemsflygplatser från Pajala i norr till Kristianstad i söder och de letar hela tiden nya lösningar. 

Anna Soltorp, hållbarhetschef på flygbolaget BRA, var nästa föreläsare och hon berättade att det var kunderna som satte de krav som kickstartade BRAs gröna resa. Det förnyelsebara bränslet är i dagsläget fyra gånger så dyrt som vanligt flygbränsle och som en lösning var BRA det första svenska flygbolaget som började med klimatkompensering för att finansiera utvecklingen av flygbränsle.

Någon som hade insikt i förnyelsebara bränslen var Jonas Marcusson, Projektledare RISE Processum. Han pratade om utmaningen med biobränsle då dess komplexa uppbyggnad av komponenter och råvaror gör den svår att applicera på existerande fordon. Eftersom biobränslen ska vara certifierade ställer det höga krav på tillverkaren och Jonas problematiserade biobränslen ur en forskningssynpunkt.

Örnsköldviks flygplats deltar i många olika projekt. Robert Gyllroth, VD Örnsköldsvik Airport AB, berättade om deras projekt med elflyg och de olika effektiviseringsmetoder som testas med bland annat drönare och gräsklippare. För en smidigare och automatiserad process, ur ett hållbarhetsperspektiv.

Under panelsamtalet på temat ”Kan man gå från flygskam till Feelgood?” dominerades samtalet av förnybart bränsle och medvetna val, både ur ett lokalt och internationellt perspektiv. Medverkande i paneldebatten var Marie Torstensson, Anna Soltorp, Jonas Marcusson och Robert Gyllroth. Diskussionen handlade om samverkan och framtidstro, samt en vilja att hålla Sverige i framkant när det kommer till fossilfria bränslen och att visa världen vad vi kan åstadkomma genom att satsa tillsammans. 

Företagssatsningar
Efter panelsamtalet presenterades två företagssatsningar i Örnsköldsvik, en av av RISE Processums VD Karin Johnson och en av fd NHL-spelaren och investeraren Markus Näslund.

Karin Johnson, VD på RISE Processum, talade om RISE satsning i Örnsköldsvik och deras behov att finnas nära de regionala industriklustren. Med Sveriges säte för bioraffineri i Örnsköldsvik fokuserar de på de tre områdena bioteknik, biokemi och innovationssystem.

"Vi vill växa mera och möta alla behov som finns." menar Karin Johnson, RISE Processum.

Ett av de stora namnen på plats var Markus Näslund, fd hockeyproffs i NHL och investerare, som berättade om hur han investerar i hemstaden Örnsköldsvik. Senaste projektet är en fastighet med namnet Strandkajen i centrala Örnsköldsvik. I byggprojektet finns ett pilotprojekt som fokuserar på att generera energi och på taket finns solceller. En av leverantörerna till byggnationen är Lättelement som bygger självbärande byggelement och de återfinns bland annat i North Sweden Cleantechs cleantechkatalog. Markus talade även om vikten av lokal samverkan och att inventera närområdet vid nya satsningar. Att se till vad det finns för smarta lösningar i omgivningen.

Kvällen hade utrymme för mingel och rummet var fyllt av lokala, regionala och internationella aktörer. Finska kollegor från projektet Future Cleantech Solutions fanns på plats för att nätverka med de lokala parterna i Örnsköldsvik med representanter från näringslivsorganisationer i Karleby och Vasa har de kopplingar till stora cleantechnätverk på andra sidan Kvarken.

Kvällen avslutades med att Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech, delade ut det ärofyllda priset Årets Cleantechprofil 2019! Den överraskade vinnaren var Emil Eriksson från Järven Ecotech som tog emot en kompetenscheck på 20 000 kr.

Cleantech Meetup är mötesplatsen för regionala aktörer att dela med ​​sig av kunskap och kontakter, hitta nya samarbeten och skapa fler affärer. Med inspirerande föreläsare, intressanta gäster och spännande paneldeltagare bjuder kvällen på både affärsmöjligheter och nyheter men givetvis också en trevlig kväll tillsammans. Tillsammans skapar vi framtidens klimatsmarta innovationsplats.

Top

Intresseanmälan

Fyll i nedanstående formulär för att anmäla intresse. 



  • 1. Jag är intresserad av:

  • Kontaktuppgifter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter för ovan syfte till dess att du säger upp prenumerationen.
Läs mer om vår integritetspolicy här.